• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Робот извърши първата абсолютно самостоятелна операция без човешка намеса

Робот извърши първата абсолютно самостоятелна операция без човешка намеса

61 прегледа

Роботите, които помагат на лекарите да извършват операции, се превърнаха в обичайна гледка в съвременната медицина. Екип от университета “Джонс Хопкинс” обаче твърди, че робот е извършил успешно първата лапароскопска операция напълно самостоятелно – без лекар, който да го ръководи по време на процедурата, предава БГНЕС.

Лапароскопската хирургия е широко разпространена минимално инвазивна процедура, при която в корема или в репродуктивната система на жената се вкарва камера в тръба, за да се провери за проблеми.

Процедурата, извършена върху прасе, е важна стъпка към напълно автономни операции на пациенти. По време на операцията роботът, наречен STAR (Smart Tissue Autonomous Robot – интелигентен тъканен автономен робот), успешно е свързал двата края на червата, съобщава “Стъди Файндс”.

Изследователите твърдят, че STAR всъщност се е справил по-добре от истинските хирурзи, които са се отклонявали повече от идеалната линия на разрез – причинявайки повече увреждания на тъканите.

“Нашите открития показват, че можем да автоматизираме една от най-сложните и деликатни задачи в хирургията: повторното свързване на два края на черво. STAR извърши процедурата при четири животни и даде значително по-добри резултати от хората, извършващи същата процедура”, каза старшият автор д-р Аксел Кригер, машинен инженер в “Джонс Хопкинс”, в съобщение на университета.

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top