• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Салвадор Дали – геният, способен да създаде стотици паралелни вселени

Салвадор Дали – геният, способен да създаде стотици паралелни вселени

165 прегледа

Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменек или както е известен с артистичното си име Салвадор Дали е роден на 11 май 1904 г. във Фигерес, малък селскостопански град в Каталуния, Испания в подножието на Пиринеите, на 25 километра от френската граница.

Още в ранна възраст Салвадор Дали започва да рисува и да създава качествени и изключителни рисунки, а родителите му подкрепят артистичния му талант, който е повече от очевиден. Те успяват да построят студио за изкуства “Дали” в лятната си къща в крайбрежното селище Кадакес още преди малкият Салвадор Дали да влезе в училище по изкуствата. През 1916 г. е изпратен в училището за изобразително изкуство Colegio de Hermanos Maristas във Фигерес. След първата година на училище в Дали, той открива първата си изложба с живопис в Кадакес. Баща му също организира скромна изложба в дома на семейството, за да покаже изкуството на сина си преди гости и приятели.


През 1918 г. Дали се записва в Кралската академия за изящни изкуства в Мадрид. Неговият талант продължава да разцъфтява и през 1919 г. неговата творби и произведенията имат честта и получават шанса да бъде представени в първата публична експозиция на картините на Салвадор Дали, като се излагат в общинския театър на Фигерес.

През 1929 г. по време на свое представление в Париж, Салвадор Дали се присъединява към средата на сюрреалистични артисти като дадаиста Андре Бретон. Движението на сюреалистите му повлиява изключително сериозно и с времето самият той става техен лидер.

Когато Втората световна война се приближава със своята жестокост, Салвадор Дали се сблъсква с други членове на сюрреалистичното движение, заради аполитичната си позиция. Сблъсъкът е толкова сериозен, че Салвадор Дали е изключен от сюреалистичното движение през 1934 г. Въпреки кризата на отношенията им той продължава да създава своите творби и дори показва своите произведения на изкуството на международна сюреалистична изложба през 1940 г.

Постепенно акцентът в изкуството му се изменя и в картините си той се концентрира върху теми, вдъхновени от науката, историята и религията. През 1940 г. той решава избяга от войната в Европа и се премества в Съединените американски щати и остава там до 1948 година.

Геният на Дали се крие в неговата творческа гъвкавост. Той никога не си поставя условия или ограничения до един артистичен стил или начин на изразяване. Заедно със самия него, разбиранията и идеите му, еволюира и изкуство му, което започна с ранните импресионистични картини, преминава през сферата на сюрреалистичното изкуство и достига до класическия си период.

Дали също така използва всякакви възможни творчески инструменти като маслени бои, акварел, графики, скулптури, заснемане на филми, фотографии, новаторски произведения на изкуството, бижута и много други. Неговата гъвкава позиция насърчава последователите му да бъдат авантюристично настроени в създаването на своето изкуство.

Като художник той насочва фройдистките теории за сънищата в своето изкуство, като признание и доказателство за интелектуалния му блясък. Салвадор Дали създава над 1500 картини в живота си и почива на 23 януари 1989 г. в родния си град Фигерес от сърдечна недостатъчност.

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top