• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
София замени новогодишните фойерверки с лазарновизуален спектакъл

София замени новогодишните фойерверки с лазарновизуален спектакъл

157 прегледа

Със светлинно шоу столицата ще отбележи настъпването на 2022 г. Спектакълът ще започне в 19:00 ч. на 31 декември и ще замени новогодипните фойерверки. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова. В рамките на 15 минути фасадата на Българската народна банка ще оживее в цветове и светлини на фона на български песни. Новогодишният поздрав за София е организиран от Столична община и следва съвременната тенденция за екологичен и щадящ начин за отбелязване на празнични събития. Продуцент на спектакъла е Добрин Векилов – Дони, а изпълнител на лазерновизуалното шоу – „Дани Лазер шоу“. Шоуто ще продължи 30 мин.

„Съобразили сме се както с противоепидемичните мерки, така и с кампанията за ограничаване на ползването на фойерверки на „Четири лапи“, която подкрепяме от самото ѝначало. Затова и София в момента изготвя наредба за регламентиране на използването на фойерверки, която очаквам да бъде приета в началото на 2022 г., и по която до момента в Общинския съвет има пълен консенсус от представителите на всички политически сили.  Знаем, че проблемът не е само в полунощ на 31-и, а в дните преди и след Новогодишната нощ“ – каза Фандъкова.

Тя се надява, че инициативата ще бъде последвана и от гражданите на София и ги призова да не използват или поне да ограничат фойерверките в празничните дни.

„Силният шум от гърмежите се отразява негативно както на бебетата, така и на децата в неравностойно положение и на животните. Не на последно място това е един от факторите, които в пъти увеличава замърсяването на въздуха, особено при неблагоприятни метеорологични условия като липса на вятър и ниски температури, когато фините прахови частици не могат да се разсеят и остават във въздуха, който дишаме“ – каза още тя.

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top