• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
София ще има ново Околовръстно до Струма

София ще има ново Околовръстно до Струма

548 прегледа

Недоволството на княжевци заради Западната тангента даде резултат и от Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) се задействаха по проекта. Ще бъде изграден тунел 650 м, който ще свършва преди кръстовището с „Цар Борис III“. Така София ще има ново Околовръстно, което ще е продължение на Южната дъга и ще връзка с магистрала „Струма“. По поректът работят съвместно от АПИ, участъкът е от Републиканската пътна мрежа“ и Столична община.

Столичани дълго чакат новата пътна връзка от „Бъкстон“ до „Струма“ както и пробива „Западна тангента“ от Овча купел към Люлин, за да се нормализира трафика и в пикови часове да няма задръствания. Живеещи в западните квартали на столицата излязоха на протест преди 10 дни.

Изграждането на връзка от Южда дъга до „Струма“ е включено в бюджета на МРРБ. Засега не е ясно каква ще е стойността на новия път, тъй като няма окончателен проект, но със сигурност реалното строителство няма да започне тази година. Продължава работата по идеен проект и ПУП-ове от Столична община, после АПИ ще пуска процедура по ЗОП за избор на изпълнители за поректиране, строителство и строителен надзор. Сдружение „За Княжево“ против проекта за тунел на „Цар Борис III“ „Към момента Столична община довършва идейния проект, успоредно с който се разработват и проекти за изменение на действащите регулационни планове на засегнатите с проекта територии. Предвид несъгласието на Сдружение за Княжево с проектното решение в обхвата на кръстовището с бул. „Цар Борис III“, с цел да не се бавят устройствените процедури, обектът бе разделен на два участъка с граница при ул. „Киевска“/„Лазурна“. Двата участъка се процедират по отделно като устройствени процедури. След това подробните устройтвени планове подлежат на разглеждане и приемане от Националния експертен съвет по устройство на територията и регионалната политика /НЕСУТРП/ към Министерство на регионалното развитие и благоустройството“, отговориха от МРРБ.

Снимка: Столица.bg

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top