• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Температурен рекорд на Антарктида изуми учените

Температурен рекорд на Антарктида изуми учените

62 прегледа

Нормалните дневни температури на Антарктида са около -49 градуса, но преди дни е измерена температура с близо 12 градуса по-висока от нормалното. Това озадачи учените и вероятно може да постави нов световен рекорд.

Учените бяха шокирани този месец, когато изследователска станция в Антарктида отчете рекордно топло време.

Температурата, отчетена от изследователска станция Конкордия, на върха на купол C на Антарктическото плато (обикновено известно като най-студеното място на планетата) се е повишила до изумителните -11,5 градуса по Целзий на 18 март, предаде vesti.bg.

Нормално максималните температури за деня там са около -49 градуса по Целзий, което означава, че на 18 март е било с около 38 градуса по Целзий по топло от обичайното.

Ако Световната метеорологична организация действително проследи този конкретен показател, учените са категорични, че това вероятно ще постави световен рекорд.

„Изглежда имаме нов световен рекорд за най-голямото превишаване на температурата над нормалното… измервано някога на утвърдена метеорологична станция“, написа в социалната мрежа Twitter Робърт Роде, водещ учен в Berkeley Earth.

Най-студеното място на Земята?

Температурата, измерена на Конкордия е рекорд за най-висока температура не само за месец март, но и „абсолютен рекорд“ за всеки месец, според Етиен Капикян, метеоролог от Meteo-France, френската метеорологична служба.

И това не беше единственото място, където бяха поставени температурни рекорди през този ден.

Руската изследователска база Восток, известна с това, че е регистрирала най-ниската температура в света, съобщила за висока температура от -17,7 градуса по Целзий, което е със 17 градуса по Целзий по топло отколкото средната дневна температура. Това разбива предишния рекорд, измерен от станцията за март с почти 2,7 градуса по Целзий.

Екстремната топлина в Антарктида поражда опасения относно дългосрочните ефекти върху леда, особено ако продължи.

Леден шелф в Антарктида, почти с размерите на Лос Анджелис, се разпадна в рамките на дни на изключителна топлина на континента.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top