• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Училищата и детските градини ще затворят само в краен случай

Училищата и детските градини ще затворят само в краен случай

63 прегледа

Учебните заведения в страната ще затворят само в краен случай. Това решиха вчера от Националния оператовен щаб. Затваряне на детските градини не се предвижда изобщо.

Министърът на образованието Николай Денков сподели, че след обсъждане с премиера, е взето решение за промяна на подхода. Образованието се разглежда с приоритет, тъй като вече са отчетени тежки изменения в неговото качество. Роля тук играят и напрежението у родителите заради онлайн обучението, както и загубата на мотивация от страна на децата за присъствие в училище.

Противоепидемичните мерки за маски, дезинфекция и дистанция не се променят. Променят се обаче критериите за оценяване на риска в областите – наличието на претоварване в болниците.

Родителите запазват правото си при желание да оставят децата вкъщи, на онлайн обучение, в случай че преценят, че рискът е висок. Остава и условоите за карантиниране на паралелка, в случай на положителен PCR или антигенен тест на ученик.

Министърът на образованието определи 4 фази на действие според процентното съотношение на заетите в болницата легла.

Етап 1 – 50 % заети интензивни легла ще доведе до затягане на мерките. Занятията ще продължат, но допълнителните дейности като екскурзии, посещения на музеи и т.н. ще бъдат отменени. Олимпиадите и състезанията ще се провеждат при строги мерки.

Етап 2 – 60 % заети легла ще доведат до спиране на заниманията по интереси, като ще остане само занималнята.

Етап 3 – 70 % заети интензивни легла ще доведе до промяна в присъственото обучение. От ч-ви до 4-ти клас остават присъствено, а от 5 до 12-ти клас ще преминат в ротационен режим на присъствени и онлайн обучение в период от 1 седмица.

Етап 4 – 80+ % на заети легла ще доведе до цялостно онлайн обучение за учениците от 5 до 12-ти клас, а за тези от 1-ви до 4-ти ще се решава според конкретната ситуация.

Столицата също няма да затваря, както бе тръгнал слух в медиите. Но мерките остават засилени.

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top