• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Цветан Кирчев:Промяната в „Овча купел“ ще започне от всички нас, отдолу нагоре

Цветан Кирчев:Промяната в „Овча купел“ ще започне от всички нас, отдолу нагоре

2 052 прегледа

Автор: Виктория Петрова

Председателят на Инициативен комитет „Заедно за Овча купел “ даде първото си интервю за ОВЧА КУПЕЛ-ИНФО  и обяви приоритетите си начело на месната организация. Цветан благодари на всички, членове, приятели и граждани взели  участие  за развитието на район-Овча купел и София.

Цветан Йорданов Кирчев е роден и израснал в гр.София, активен гражданин и съосновател на Инициативен комитет „Заедно за Овча купел“. Той е на 37 години.Семеен с две деца.
Магистър по Администрация и Управление. Работи в сферата на частният бизнес.

Здравейте, г-н Кирчев!Кои са целите, които сте си поставили в краткосрочен и дългосрочен план? 

-Нашата цел през годините винаги е била, да работим за развитието на района ни, да бъдем в полза на гражданите и техните интереси.

Другият от водещите приоритети за 2021-а година, на Инициативният комитет, ще бъде  изграждането на организационната структура. За нас е много важно всеки член да бъде въвлечен в дейността на местната организация.

-Разбрахме, че сте били преболедували от Covid-19.
Как се чувствате днес?

-Благодаря, добре съм! Болестта не е за подценяване, мина доста тежко през мен, но остави и добри позитиви!Имах възможността да даря кръвна плазма, за трима човека, които получиха надежда за живот.

-Какво е да си активен гражданин?

-Активен гражданин се раждаш!
Когато едно местно управление липсва, гражданските инициативи пламват изведнъж!
Както много други хора, и аз бях принуден да се сблъскам с местното управление и проблемите на живущите в жк. Овча купел. Идеята за първи път се роди като бях ученик, но узря преди  три години, когато ние  домоуправителите от ул. Промишлена се сблъскахме с много трудности. Тогава си казах: „Да, справихме се с тези проблеми, но има много други хора като нас, които се сблъскват с подобни трудности ежедневно“. Така започна създаването на платформата OVCHAKUPEL.EU , която има за цел да събере на едно място повече активни граждани, да предоставя полезна информация на живущите за инициативи, каузи, събития, новини, предложения и сигнали от район “Овча купел“. Когато едно предложение или сигнал е подкрепен от повече хора, тогава той се чува много по-силно от институциите.

-Как подбирате хората, как са мотивирани те?

-Хората сами взимат участие, ние не ги подбираме по пол, вяра, години, политически възгледи. За нас има два типажа хора- искащи и не искащи промяната. Най-важното за един екип е наличието на обща цел, а тук целта е една „Овча купел“. Няма нищо по-обединяващо и задружно, по-мотивиращо да работиш за квартала си, за децата си.Радвам се, че Хората започнаха да  разбират!

Както казва – Майкъл Блумбърг:

„Ако искате да направите нещо за децата си и да покажете колко много ги обичате, най-доброто нещо е да подкрепите организации, които ще създадат по-добър света за тях и техните деца“.

Това не е всичко. Още по-хубаво е, да виждаш как хората се обединяват и стават единни за общите каузи, как постигаме целите всички заедно.

-Какво си говорите с членовете, за проблемите в района?

-На всички нови членове им казваме, бъдете промяната, това се иска от Вас, успех и никога не спирайте да изисквате, никога не се продавайте в името на района ни, уважавайте и работете, за по- възрастните хора, защото  вие утре ще сте на тяхното място.Следвайте общите цели. Всеки ден си задавайте въпроса:

НЕ ПИТАЙ ОБЩИНАТА КАКВО НАПРАВИ ЗА НАС! А, НИЕ КАКВО НАПРАВИХМЕ ЗА НЕЯ!

-Как оценявате работата на местната власт?

-Общината е виновна, колкото и ние сме виновни, но оценката е много-слаба, за съжаление- след година и половина управление. Ние не „търсим под вола теле“, а напротив искаме най-добрите решения за района ни, но разбира се, последната дума е тяхна…

-Членувате ли в политически партии?

-Не, никога не съм членувал, но подкрепям изцяло политическите партии и коалиции, които имат точна и ясна програма за развитие, и най- важното, те да я спазват.

-Участвал ли сте в избори?

-Да, на последните местни избори през 2019-та.Бях кандидат от гражданската квота на ДПС-Овча купел.Кампанията беше едно училище за мен, минах през ситото на живота.Честно казано участието ми дойде малко изненадващо за мен! Бях силно провокиран от едни “ местни организации“, които се смятаха за чорбаджиите на района.

-Колко местни организации има в Овча купел?

-В нашият район има  два вида – такива, които искат да се възползват от управлението и такива, които действително търсят промяната. 

-А, бихте ли участвал отново в изборите?

-Стига толкова! Видях за какво става въпрос. Направих добри равносметки.Моето място е сред хората в Инициативният комитет, тук е силата ми, тук се чувствам полезен и удовлетворен.

-Инициативният комитет как прие Вашето участие?

-Смее се…ако беше застанал зад мен, отивахме на балотаж, но това не е нашата политика.
Инициативният комитет не участва в избори и не подкрепя политически формации. Това го доказахме по време на местните избори. За съжаление други местни организации се продадоха на една политическа партия, които видяхме всички, това е много-жалко!
Пак се повтарям. Ние сме група активни граждани с различни политически убеждения! Работим с партии, местни и общински организации, и най-вече с гражданите, със две думи, всички  които искат промяната или  помагат за развитието на района ни.

-Какво е промяната за Вас?

-За промяната можем да си говорим години наред, но истината е една.Тя идва отдолу-нагоре и ще разберем по-хората, когато започнат да виждат европейското бъдеще и развитие на района ни, станат по-активни, по-отговорни и по-изискващи, както от институциите, така и от самите себе си.Също така и когато местната власт започне да работи 3D:

ОТГОВОРНО – ЕФЕКТИВНО – ПРОЗРАЧНО, така тя ще ни отнеме повечето функции и инициативи.

-Как мислите ще дойде ли скоро?

-Човек е голям, колкото са големи мечтите му!
Аз мечтая за този ден, в който всички да се обединим и сплотим, за да постигнем много повече , отколкото конфронтирани и разделени.Нали го правим за всички нас?

„Днес район“Овча купел „може да се гордее с най-голямата и подготвена местна организация ! А аз съм повече от горд, че ми се доверихте да бъда неин председател. Днес нашите общи усилия трябва да бъдат насочени само  към едно, бъдещето на България, София и  района ни“.

👉Включи се и ти: Заедно можем повече!

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top