• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Шведска компания наема гарвани на работа

Шведска компания наема гарвани на работа

110 прегледа

Гарваните събират фасове, които хората са хвърляли по земята. Забавният факт е, че птиците могат да се научат да събират, но хората не могат да се научат да не хвърлят по земята, обобщава представител на община Сьодертале, където се провежда проекта.

Шведски стартъп започна да набира гарвани и да ги обучава да събират фасове от улиците и площадите на Сьодертале, близо до Стокхолм.

Според “Гардиън”, като част от този проект на Corvid Cleaning, който има за цел да намали разходите за изхвърляне на отпадъци, гарваните се обучават, като им дават малко храна всеки път, когато поставят фас в контейнер за боклук, предаде Нова телевизия.

„Това са диви птици, които участват на доброволна основа“, каза Кристиан Гюнтер-Хансен, основател на Corvid Cleaning.

Според фондация Keep Sweden Tidy повече от милиард цигарени фасове, или около 62% от всички отпадъци, се изхвърлят по улиците на градовете в цялата страна всяка година.

Сьодертале харчи 20 милиона шведски крони годишно за почистване на улиците, или повече от 1,9 милиона евро.

Гюнтер-Хансен изчислява, че благодарение на новия метод на неговата компания, разходите за отстраняване на фасове от улицата могат да бъдат намалени с най-малко 75 процента.

Пилотният проект се въвежда в Сьодертале, след което, ако се окаже успешен, трябва да започне в Стокхолм и други градове.

Изследванията показват, че гарваните от Нова Каледония, които принадлежат към семейство Corvidae, са на нивото на седемгодишно дете, когато става въпрос за преценка. Те се смятат за най-умните и следователно най-подходящи за тази работа. Много пъти тези птици са били показвани като много изобретателни, като например да хвърлят ядка от устата си на пътя и да чакат кола да дойде и да я счупи.

Томас Търнстром, представител на община Сьодертале, каза, че би било интересно да се види дали този пилотен проект ще бъде успешен и в други области.

„Много е интересно също, че се оказа, че можем да научим враните да събират фасове, а не можем да научим хората да не ги хвърлят на земята“, завърши той.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top