• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Шофьори от градския транспорт блокират София

Шофьори от градския транспорт блокират София

186 прегледа

Голям протест готвят служителите на градския транспорт в София. Това стана ясно след среща на представителите им с кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Актът на недоволство ще се състои на 18 май от 8 часа като протестиращите ще блокират възлови кръстовища в града.

Актът на недоволство е предизвикан от финансовия упадък на транспорта в столицата. Дружествата му дължат над 55 милиона лева към контрагенти. За това от там сигнализирани от дълго време. Представители на бранша проведоха срещи с правителството, но резултат от тях няма и до момента. Имаше срещи с правителството, но до решения не се стигна.

Тази сутрин столичният кмет Йорданка Фандъкова също коментира проблема. Тя каза, че вдигането на горивата допълнително е затруднило работата на транспорта в София и в сравнение с миналата година разходите за газ са се увеличили с 330%. Обясни, че вече има съкращение на персонала от 10%, но ако не се вземат мерки ще има още съкращения. Лятната часова схема на градския транспорт в София ще влезе в сила не на 15 юни, а на 1 юни.

Фандъкова каза, че са имали разговори с правителството, но от исканите 178 млн. са получили само 15 млн., което е крайно недостатъчно.

„И тази година Столична община осигури за градския транспорт 170 млн. лв. от общинския бюджет за 2022 г. Това са 36% от собствените данъчни приходи. Почти 40% от данъците на хората отиват за подкрепа на градския транспорт, а това лишава от финансиране други проекти. Заради огромния скок на горивата обаче дружествата продължават да трупат загуби, те в момента плащат само горива и заплати, нищо друго“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

На 18 май на протест излизат и превозвачите. Те се канят да спрат автобусните превози. Протестират и работодателите.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top