• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Ще бъде ли спасена минаералната баня в Овча купел?

Ще бъде ли спасена минаералната баня в Овча купел?

358 прегледа

Сградата на минералната баня в кв.“Овча купел“ има забележителна история и архитектура, а тъне в разруха от години, разказва БНР. Изградената с дарения на софиянци сграда датира от 1928 г., но през последните три десетилетия се саморазрушава.

През 2017 г. е придобита от Министерството на здравеопазването, което намира начин да я реставрира с безвъзмездна финансова помощ в размер на 3 319 912 лв. по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Проектът предвижда „Изграждане и развитие на Център за върхови постижения „Наследство БГ“ в обособена част от сградата, а срокът за изпълнение на договора е 31.12.2023 г.

За въвеждането на обекта в експлоатация е необходимо да бъде осигурено съфинансиране от Столична община в размер на 4 460 000 лв. Предложението е тези средства да бъдат заложени в бюджетите на  общината за 2022 г. и 2023 г.

Проектът обаче среща силен отпор от граждански организации. След общественото обсъждане през август 2021 г., на което е представен проекта, предвиждащ и научен център, в момента не е ясно какво ще се случва. Според експерти, заради качественото строителство засега няма опасност сградата да рухне. Но този проблем трябва да бъде решен навреме, за да не се стигне до по-сериозни последици.

Снимка: Facebook

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top