• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
0% ДДС на хляба и 20 % скок на пенсиите

0% ДДС на хляба и 20 % скок на пенсиите

63 прегледа

ДДС-то на хляба пада  – 0%, съобщи премиерът Карил Петков след дълъг Коалиционен съвет на четирите управляващи партии. Данъчната цена на ставката отпада, след като производтелите предупредиха, че минималната цена на продукта става 2.20 лв. За сметка на това вдигат ДДС-то на бирата и вино на 20 %. Тези действия са час от пакета мерски за справяне с инфлацията на правителството. Пакетът мерки бе представен днес на брифинг в Министерския съвеет. Той е за над 2 млрд.лв, а мерките са насочени към справяне с инфлацията, фактическото намаляването на доходите и подкрепа за бизнеса.

Правителството прие и предложението за осъвременяване на пенсиите от 1 юли средно с около 20 % като минималната пенсия от 370 лв. става 467 лв. По т.нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Следваща стъпка от мярката е осигуряване на евтино гориво. Предложението за по-евтино гориво 0.25 ст остъпка на литър гориво за бензин и дизел бе прието. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от тази отсъпка, съответно за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан. „Така високите цени на внесените горива в България ще се омекоти. Увеличаване на прага на задължителната регистрация на ДДС от 50 000 на 100 000 лв. ще намали административната тежест на маликя бизнес“, съобщи още Петков.

ДДС на хляба ще бъде сведен до 0 %, за сметка на това ДДС на виното и бирата се връща на 20 %.

Пакетът предвижда мерки и за отоплението. В срок от 1 година ДДС за парното и топлата вода пада на 9 %. Толкова става и ДДС за природен газ за крайните потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождават се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът мерки за справяне с инфлацията включва още облагане на свръхпечалбите на ел.енергия с цел компенсиране на небитовите потребители. Между 1 и 1,2 млрд.лв годишно ще дава държавата за електронни ваучери за храна на работещите. Също така от 10 на 4% за физически лица и от 10 на 8% пада лихвата по задължения към държавата, общините, комунални плащания.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление.

Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Петков увери, че раздаването на ресусрсите няма да доведе до скок на инфлацията.

„Искам много ясно да заявя за всички икономисти, които се опитват да казват, че тези мерки ще увеличат инфлацията. Трябва да се знае – тази инфлация не е българска, тя е световна. Този проблем е на базата на цените на горивата, които са вносни. Когато тя е пренесена отвън, то мерките трябва да са следните – там, където можем да намалим цените на горивата, цената на енергийните източници, държавата трябва да го направи. Инфлацията е най-вече в храните и горивата и именно при хората, които имат проблем да плащат сметките си, фокусираме безпрецедентен пакет на подкрепа, така че техните доходи да изпреварват инфлацията“, заяви той.

 

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top