• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
10 правила от миналото, които днес биха ни се сторили странни

10 правила от миналото, които днес биха ни се сторили странни

63 прегледа

С времето се променят и правилата. Добрият етикет винаги е на мода, но има някои правила за добро поведение, които също са се видоизменили. В миналото хората са спазвали правила, които днес биха ни се сторили странни, но е хубаво да се запознаем с тях.

 1. Мъжът поръчва за дамата в ресторант.
  От по-модерна гледна точка този жест може да се възприеме като обиден и контролиращ. До втората половина на 20 век обаче подобно поведение е обичайно за един джентълмен.
 2. Жените е трябвало да подаряват само ръчно изработени от тях подаръци на мъжете.
  Във Викторианската епоха, ако жена иска да даде подарък на мъж, той трябвало да бъде изработен лично от нея. Смятало се е, че ако жената може да измайстори подарък с двете си ръце, тя е подходяща за съпруга, пише NOVA.
 3. Трябва да си усмихнат, когато отговаряш на телефонно обаждане.
  Вярвало се е, че когато хората говорили по телефона трябвало да бъдат усмихнати, тъй като от отсрещната страна, макар и да не ги вижда, може да усети дали наистина са такива по тона на гласа им.
 4. Родителите не бива да си играят с новородените си бебета.
  Родителите били съветвани да не показват загриженост и обич към новородените си бебета през първите няколко месеца. Експертите вярвали, че това само би разглезило детето.
 5. Жените от Викторианската епоха използвали ветрила, за да флиртуват.
  Затваряне на ветрилото означавало, че дамата иска да разговаря с мъжа. Отваряне на ветрилото означавало “Изчакай ме!”
 6. “Тайни съобщения”.
  Подобно на ветрилото, комуникацията чрез пощенски марки също е един метод на “тайна” комуникация. Позицията на марката може да означава дали дамата иска да продължи контакт със своя любовник, или да го прекрати.
 7. Членовете на кралското семейство приемали посетители и от леглото си.
  Във Версай е било прието кралят и кралицата да приемат посетителите си докато все още били в леглото. Поради тази причина те дори имали специално легло, от което да извършват процедурата.
 8. Луи XIV бил наблюдаван докато се храни.
  Докато кралят и семейството вечерят, придворните стояли около тях и ги наблюдавали. Смятало се, че тези, които са по-близо до масата на краля, били с по-висок статут в двореца.
 9. Кралят и кралицата били наблюдавани докато се обличат.
  Крал Хенри II искал да бъде наблюдаван от своите прислужници докато се облича и приготвя за деня. Той смятал, че по този начин всява повече респект у тях.
 10. Хенри VIII имал придворни, които целуват спалното му бельо всяка сутрин.
  В миналото било обичайно за кралете и благородниците да имат прислуга, който опитва храната им преди тях. Хенри VIII обаче не смятал това за достатъчно и назначил хора, които да целуват чаршафите му и да се уверят, че той няма да бъде отровен.
ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top