• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
10- те непознати археологически обекта у нас

10- те непознати археологически обекта у нас

79 прегледа

Чували сме за най-големите археологически открития на нашето време. Познаваме и културно-исторически обекта като Царевец, Несебър, Мадарския конник, Рилските езера и много други.

Но страната ни е сред най-богатите на културно наследство и откриването на нови обекти не е нещо необичайно. Ето и някои от „скритите“ археологически обекта, непопулярни сред обществото:

  1. Пещера „Козарника“, с.Орешец, ВидинТя е изключително важна за археологията, защото покрива диапазон от трите главни палеолитни епохи. В тях се открива човешко присъствие, намерена е дори подбедрица от неандарталец, отнасящ се към 60 хил.г. преди нашето време.

  2. Халколитен руднмик „Ай-Бунар“, СтарозагорскоТой е почти невидим. В пластовете от 5-4 хил.г.пр. Хр. са открити множество медни предмети и медна руда.

  3. Укрепено селище в м. „Чертиград“, ЕтрополскоТрудно достъпно е. През античността се превръща от крепост в укрепено убежище.
  4. Късноантична крепост на н. „Св.Атанас“, БялаТова е по-скоро укрепено селище с интересно общество, обединено около кулата и чудесата на църковния храм, построен през 4в. и съществуващ до 6в.
  5. Емпорион Дискодуратере, гр. ДряновоЕдна изклкючително интересна структура в класическата и римската древност. Емпорион е буквално тържище- центрове на надрегионална търговия.
  6. Римски и средновековен град Дуросторум- ДръстърМного труден за проучване, защото се намира изцяло под град Силистра, дори е разделен на две части- едната в териоторията на България, а другата в Румъния. Знаков паметник от римската епоха е Силистринската гробница.
  7. Еленска Базилика, гр.ПиродопТова е втората куполна базилика в България. Тя е укрепена и се смята, че е била култов център на обкръжаващите я села.

  8. Крепост в м. „Големаново Кале“, с. Садовец, ПлевенскоПревзета е след доста сериозна обсада от аварите. Опожарените пластове са дебели, открити са метални части от стрели, скелети от тела, както и множество богатства и предмети.
  9. Средновековна крепост „Аневско Кале“, гр. СопотМного добре запазен обект, но много трудно достъпен. Смята се, че е средновековният град Копсис.

  10. Средновековен град „Червен“, РусенскоИзключително живописен, отговарящ на всички критерии за средновековен град от Второ българско царство. Добре запазен е и се дели на две части- горен и долен. Строен е в ранно византийско време.

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top