• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
144 години от Освобождението на София

144 години от Освобождението на София

150 прегледа

Днес отбелязваме 144 години от Освобождението на София от османско робство. Градът е освободен от генерал Гурко на 4 януари 1878 година в хода на Руско-турската война.

Денят започна с молебен с благодарствени слова. Пред Паметника на българския опълченец нямаше официални речи, единствено бяха поднесени венци и цветя в знак на почит.

Българският патриарх Неофит отправи послание в своето обръщение:

В паметния ден на Освобождението на град София от вековното иноверно иго, отново благодарим на Бога за тази велика Негова милост и признателно свеждаме глави пред радетелите за българската свобода, пред подвига и саможертвата на всички знайни и незнайни воини, отдали живота си за нея.
„Вечна и блажена да бъде паметта на всички герои на нашето Освобождение! Нека Всемилостивият Бог да им дарува Своето Царство и щедро да им въздава за онова, което те сами щедро пожертваха, отдавайки живота си за нас. Да бъдем благодарни и свято да пазим великия дар на свободата, като с делата си надграждаме върху положената от тях основа и работим с всички сили за процъфтяването на нашия красив столичен град и на скъпото ни отечество – България. Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник на Освобождението на град София!“. Така завърши своето обръщение Негово Светейшество патриарх Неофит.

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top