• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
15 интересни факта, за които може би не сте чували

15 интересни факта, за които може би не сте чували

45 прегледа

Факт № 1: Най-старото дървено колело в света съществува от повече от 5000 години

Намерено е през 2002 г., на около 12 мили южно от Любляна, столицата на Словения, и сега се помещава в градския музей. Радиовъглеродното датиране е използвано за определяне на възрастта на колелото, която е някъде между 5100 и 5350 години. По-близо до дома, това са най-старите туристически атракции във всеки щат.

Факт № 2: Мъртвите кожни клетки са основна съставка в домашния прах

Ето един интересен научен факт за вас: Според изследователи от Imperial College London, хората отделят около 200 милиона кожни клетки всеки час – и те трябва да отидат някъде, когато сме на закрито. Ако идеята за прах от кожата не ви харесва, трябва да знаете, че доклад на Американското химическо дружество установи, че кожното масло, наречено сквален, естествено помага за намаляване на нивата на озон в закрити помещения с до 15 процента.

Факт № 3: Судан има повече пирамиди от всяка страна в света

Судан не само има повече пирамиди от Египет, но и числата не са дори близки. Докато в Египет са открити 138 пирамиди, Судан може да се похвали с около 255.

Факт № 4: Прилепът пчела е най-малкият бозайник в света

С тегло от 0,05 до 0,07 унции, с дължина от главата до тялото от 1,14 до 1,29 инча и размах на крилете от 5,1 до 5,7 инча, пчелният прилеп – известен още като прилеп с нос на свиня на Кити – е най-малкият бозайник в света , според Книгата на рекордите на Гинес.

Факт № 5: Кръвоносната система е дълга повече от 60 000 мили

Ако цялата кръвоносна система на детето – говорим за вени, артерии и капиляри – беше разположена плоско, тя би се простирала на повече от 60 000 мили, според института Франклин. Когато достигнем зряла възраст, телата ни са станали дом на приблизително 100 000 мили кръвоносни съдове. Това е само един от умопомрачителните факти, които звучат измислени (но не са).

Факт № 6: Има части от Африка и в четирите полукълба
За хората, чието образование до голяма степен е насочено към западния свят, може да е изненадващо да разберат колко точно огромен е континентът Африка. Например, тя обхваща всичките четири полукълба и обхваща почти 12 милиона квадратни мили.

Факт № 7: Роговицата е една от само двете части на човешкото тяло без кръвоносни съдове

Роговицата е чистата част на окото, която покрива зеницата и други части на окото. Хрущялът и роговицата са единствените видове тъкани в човешкото тяло, които не съдържат кръвоносни съдове, според учени от Харвардския отдел по офталмология на Института за изследване на очите Schepens.

Факт № 8: Първият в света анимационен игрален филм е заснет в Аржентина

Дори и да знаете много любопитни факти на Дисни, може да предположите, че честта на първия анимационен игрален филм принадлежи на филма на Уолт Дисни от 1937 г. Снежанка и седемте джуджета. Но 20 години по-рано в Аржентина е заснет пълнометражен анимационен филм. Това е политическа сатира, наречена El Apóstol, съставена от 58 000 рисунки и продължи 70 минути, според Книгата на рекордите на Гинес.

Факт № 9: Филипините се състоят от 7 641 острова

Филипините са архипелаг, което означава, че се състои от група острови – по-точно 7641 острова. Тази цифра не включва хилядите пясъчни ивици и други форми на релефа, които се появяват по време на отлив.

Факт № 10: В Земята има достатъчно злато, за да покрие планетата

Оказва се, че има доста злато на нашата планета: 99 процента от благородния метал може да се намери в ядрото на Земята, съобщава Discover Magazine. А колко има? Достатъчно, за да покрие цялата повърхност на Земята с 1,5 фута злато.

Факт № 11: Човешките същества могат да използват само малка част от водата на Земята

В училище ни учеха, че по-голямата част (по-конкретно, 71 процента) от повърхността на планетата е покрита с вода. Въпреки че това е вярно, хората могат да използват само 0,007 процента от тази вода, според National Geographic. Това е така, защото само около 2,5 процента от водата на Земята е прясна вода и само 1 процент от нея е достъпен. Останалото представлява ледници и снежни полета.

Факт № 12: Капка вода отнема 90 дни, за да обиколи цялата река Мисисипи

Обхващайки 2340 мили, река Мисисипи е третият по големина водосборен басейн в света. Това е един дълъг участък вода. Всъщност толкова дълго, че една капка вода отнема приблизително 90 дни, за да измине цялата си дължина.

Факт № 13: Лимоните плуват, но лаймовете потъват

Тъй като лаймовете са по-плътни от лимоните, те падат на дъното на чаша, докато лимоните плуват на върха. От всички тези произволни забавни факти, този е бил пред лицата ни през цялото това време!

Факт № 14: Макдоналдс някога е правил броколи с вкус на дъвка

Този луд факт на Макдоналдс ще накара вкусовите ви рецептори да пълзят. Не е изненадващо, че опитът да се накарат децата да се хранят по-здравословно не е минал добре с деца, които са били „объркани от вкуса“.

Факт № 15: Първите портокали не са били оранжеви

Оригиналните портокали от Югоизточна Азия са били хибрид между мандарина и помело и са били със зелен цвят. Всъщност портокалите в по-топлите региони, като Виетнам и Тайланд, все още остават зелени до зрялост.

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top