• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
30 нови контейнера за дрехи в София

30 нови контейнера за дрехи в София

58 прегледа

30 нови контейнера за разделно събиране на текстил се появиха днес в столицата. С тях общият брой на контейнерите вече е 143, съобщи Столична община.

Кампанията се организира от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба по инициатива на председателя на СОС Георги Георгиев, а в нея се включва и певицата Мария Илиева.

„През 2019 година заедно с Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба поставихме първите 20 контейнери за текстил. До момента имаме 113 такива контейнери, разположени на различни места на територията на София и са събрани общо над 2500 тона текстил“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. „Продължаваме да разширяваме системата за разделно събиране на текстилни отпадъци. Това е важно и за въздуха в столицата, защото помните, че преди няколко години, когато коментирахме източниците на замърсяване на въздуха говорехме за това, че ако не се събират разделно, текстилните отпадъци могат да попаднат в печките“, допълни още тя.

„Със събирането на текстила разделно решаваме от една страна екологичен проблем. От друга страна разделното събиране на отпадъци е важно и за общинските финанси, защото по– този начин се намаляват разходите за обработката и депонирането на отпадъците и на трето място – този процес е част от кръговата икономика“, каза председателя на СОС Георги Георгиев.

„Вече имаме онлайн карта с локациите на контейнерите, която е достъпна на сайта на Столичната община и така гражданите могат да се ориентират къде е най- близкият контейнер до дома им. Това е нова услуга, изградена благодарение на усилията на колегите на зам.-кметът по екология Десислава Билева“ допълни Георгиев. По думите на зам.-кмета по екология Десислава Билева, контейнери има вече във всички райони на София, а там, където има по-голям поток от хора, ще бъдат поставени и допълнителни. За своя личен мотив да се включи в инициативата певицата Мария Илиева каза: Екологията не е лозунг, опазването на околната среда е индивидуална отговорност и информирани избори, които правим всеки ден. Секретарят на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба Сирма Желева благодари за доверието на Столичната община и припомни, че София е един от първите градове в България , който стартира със системата за разделно събиране на текстил и вече няколко години успешно я развива.

Снимка: Столична община

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top