• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
5 неща, които смятаме за български, но са с чужд произход

5 неща, които смятаме за български, но са с чужд произход

62 прегледа

Оказва се, че много от любимите ни “български” неща, с които обичаме да се хвалим, всъщност произхождат от друга държава.

Каналът на Ралица Петрова във vbox7 ни представя някои от тях:

Баничката с айрян

Най-емблематичното българско дуо – баничката с айрян, всъщност идва от Близкия Изток. Трудно е да се каже къде точно е създадена баницата, но нейният “роднина” – бюрекът, е донесен тук при нахлуването на Османската Империя. Същото може да се каже и за айряна, който и до днес е константа в повечето турски дюнерджийници.

Чалгата

Чалгата е истински мулти-балкански феномен. Ритмите са ориенталски, но най-близкият ѝ родственик е сръбският турбо фолк, възникнал по времето на Югославия. Въодушевеното “Айдеее!”, което си викаме в чалготеката, също е турска дума.

Жълтите павета

Оцветените в охра улици са емблематични за центъра на София, но малко хора знаят истината за произхода им. Историята на жълтите павета предизвиква много легенди – като тази, че са бракувани от Виена, чиято управа не ги искала, защото са твърде хлъзгави. Единственото нещо, което е потвърдено със сигурност е, че са произведени в Унгария.

“Бански на лалета”

Култувата детска мелодия всъщност е кавър на песента на Брайън Хайлънд от началото 60-те години – “Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini”. Друга класика от ученическите ни години – “Две кебапчета крилати” пък използва инструментала на “Speedy Gonzales” на Пат Буун.

Млякото с ориз

Оказва се, че този типично бабин десерт е популярен по цял свят – от Източна Азия до Щатите и Англия, където го наричат “оризов пудинг”. Във Филипините го приготвят с шоколад, а в Турция го пекат на фурна. Всъщност вариантите на мляко с ориз са толкова много, че никой не знае точно къде е възникнала рецептата.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top