• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
5 еко-вендинг машини в София ще помагат в рециклирането

5 еко-вендинг машини в София ще помагат в рециклирането

100 прегледа

Пет нови еко-вендинг машини за разделно събиране на пластмасови отпадъци бяха поставени в няколко столични парка днес. Това са Борисовата градина, Южния парк, НДК и Княжеската градина. За това съобщи във Facebook председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Срещу предадена пластмасова опаковка вендинг машината предоставя храна за кучета или за диви обитатели на парка. Осигурени са 4 кучемата и 1 екоавтомат за птици, които съчетават paздeлнoто cъбиpaнe нa отпадъци, eнepгийнaта eфeĸтивнocт нa cлънчeвитe пaнeли и гpижaтa зa живoтнитe.

„Целта ни е да стимулираме хората да изхвърлят отпадъците си разделно. Изхвърляйки своята бутилка, гражданите получавате малка награда – порция храна за кучета. Машините са енергийно независими, разполагат с фотоволтаичен панел на покрива, за да се покаже в една машина целият цикъл на екологични практики“, обясни зам.-кметът по екология на СО Десислава Билева. Тя лично провери поставената машина в парка на НДК заедно с председателя Георгиев.

„Благодаря на зам.-кмета по екология Десислава Билева за активната работа по разделното събиране на отпадъци, грижата и подобряване качеството на околната среда и хуманното отношение към животните. Това е поредната стъпка към развитието на европейска София.“, заявява от своя страна той.

Снимка: Facebook

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top