• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
6 автоматични дефибрилатора ще бъдат поставени в метрото в София

6 автоматични дефибрилатора ще бъдат поставени в метрото в София

86 прегледа

Пет автоматични външни дефибрилатора, монтирани в специални шкафове, ще бъдат поставени на метростанциите с най-голям пътникопоток, а един дефибрилатор ще бъде предоставен за нуждите на столичната дирекция „Аварийна помощ и превенция“. По този начин апаратите ще могат да се използват при внезапен сърдечен арест и да помагат за спасяването на човешки животи. Предложението бе представено от председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и зам.-председателя Иво Петров.

При приемане на предложението, според председателя Георгиев до края на февруари оборудването може да бъде монтирано и служителите на метрото да бъдат обучени за работа с него. Сред станции, в които ще има дефибрилатори, са тези при Софийския университет, „Сердика“, в район „Люлин“, МС „Витоша“, НДК.  Стойността на шестте дефибрилатора, заедно със шкафовете за тях, е 40 хил. лв. с ДДС – поясни шефът на СОС.

Зам.-председателят на съвета проф. Иво Петров посочи, че това е отдавнашна мечта на Дружеството на кардиолозите в България. „Най-малко 4000 българи загиват поради внезапна сърдечна смърт. Това е една ужасяваща картина, а по данни на „Метрополитен“ между 10 и 12 души годишно загиват от внезапна смърт в метрото. 70% е вероятността човек да бъде спасен, ако в рамките на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация“ – коментира още проф. Петров и  допълни, че многократно са се увеличили случаите на сърдечни проблеми след прекарана инфекция с COVID-19.

Според специалиста подвижните дефибрилатори са абсолютно безопасни и могат да бъдат употребявани от непрофесионалисти в областта на медицината и здравеопазването, тъй като софтуерът определя дали трябва да се направи електрически разряд или не, тоест, уредът не може да бъде използван неправомерно.

Предложението ще бъде гласувано на заседанието на  Градския парламент в четвъртък – 16.12.2021.

 

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top