• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
6 идеи за един различен Ден на детето

6 идеи за един различен Ден на детето

49 прегледа

Първият ден от юни посвещаваме на децата, радостта в очите им и смехa, с който ни даряват. И именно защото поводът е важен за тях, всяка година се стараете денят да бъде специален за цялото семейство. Но празничната програма на площада се повтаря и потретва като развалена плоча без особено фрапиращи разлики откакто се помните – песни, танци, забава и сълзи, захарен памук и за финал така желаната играчка. Тук събрахме няколко актуални предложения с различен поглед над празника, с които ще си подсигурите незабравим спомен и вълнуващо преживяване за всички замесени.

1. Пътешествайте в света на приказките

Ако детето ви обича приказките, разходка в света на Червената шапчица, Вълкът и седемте козлета или Трите прасенца ще му се стори като сбъдната мечта. Ами ако ви кажа, че такова място съществува тук в България! Историите оживяват в посока Враца, където се намира и “Горската пътека на приказките“. За вълшебния маршрут из природен парк ‘‘Врачански Балкан‘‘ си предвидете 2 часа. Мястото предлага величествена природа, образи от света на приказките, къщичка на Баба Яга, дом на любимите герои, фото рамка, сцена за магичен театър, кът за отдих и най-вече безброй истории, игри и забава сред природата.

Горската пътека е създадена през 2001 г. и бързо се превръща в една от най-посещаваните забележителности на територията на парка. Тук често идват групи от училища, семейства и туристи, а главната тема на парка е, че в гората няма добри или лоши животни. Всички те зависят един от друг и живеят спрямо законите на природата.

2. Посадете цвете у дома – дарете живот

Няма как да забравим милите училищни спомени, свързани с отглеждането на бобче в памук, поникването на малките коренчета и порастването на високото стъбло – процеса по създаване на нов живот. С намигване към тези дни Lunaria създава „Малка кутия за цветята“, която събира на едно място учене, забавление, творчество и помага на природата дългосрочно.

Кутията включва: 45 образователни карти, които да направят ученето лесно и забавно, 3 занимания, с които детето не само ще се забавлява, но и ще научи интересни неща с помощта на сетивата си, и лесни инструкции за работа с ресурсите в кутията, за да не се притесняваш, че може да пропуснеш нещо. Играта с мисъл за природата е насочена към децата на възраст между 3 и 7 години и техните родители, братя и сестри, баби и дядовци.

3. Приключенствайте във ферма

Имате повече свободно време и искате 1 юни да бъде запомнен задълго? В такъв случай организирайте си разходка и посещение в „Приятели на четири крака“ – първият в България приют за селскостопански, екзотични и домашни животни, пострадали от човешко насилие. Тук можете да видите, нахраните, помилвате и запечататате спомен в снимка с любопитните четирикраки същества. В момента в тази необикновена ферма във великотърновското село Хотница съжителстват близо 40 животни, между които коне, магарета, кози, прасе, кучета, котки, агънцa и още, и още. За всички тях се грижат двамата съпрузи Вера и Виктор, създатели на приюта, които всеки ден посрещат напълно безплатно всеки пожелал да усети магията на българското село, бит и култура. Семействотото не отказва дарения от посетителите и помощ от доброволци в ежедневните задачки, тъй като поддържат фермата със собствени средстава и усилия вече повече от 14 години.

Инициативата дава дом и спасение за прасето Пуки, кучето Кики, конят Бинго и още много животни, които чакат своите малки и големи хора с голямо нетърпение, готови да раздават любов с пълни лапи, копита и крачета. Китната природа в селото и цялостното усещане, което излъчва приютът, омагьосват хора от цялата страна, родители и деца с копнеж да се докоснат до този непознат за тях свят, жители на градове без баба и дядо на село, които да се грижат за животинки.

4. Бъдете креативни с мисъл за природата

Няма по-хубаво от това да прекарате деня в семейни арт занимания! За разлика от повечето предложения за празника, това не изисква (почти) никакви финансови средства и ще ви позволи да използвате ползотворно всяка секунда, без дори да напускате дома. Огледайте се какво имате вкъщи – стари бутилки от безалкохолно, вестници, непотребни дрехи, капачки и какво ли още не. Съберете всичко ненужно в дома и помислете как можете да го използвате с нова цел. От какво имате нужда – нови саксии, картини, модни аксесоари, одеяла? Всичко това можете да направите собственоръчно, забавлявайки се заедно с мисъл за природата.

Саксиите изработете от неизползваеми пластмасови бутилки, картина за стената можете да измайсторите с помощта на старите пожълтели вестници, картон, цветни боички, лепило и доза креативност. За изработка на аксесоари в тон с новия тоалет пригответе метални капачки, шарени копчета и безопасна игла, а дрехите, които вече не носите заради досадно петно или скъсан участък, могат да получат втори шанс за живот, съшивайки ги в топло одеяло.

Така с минимални средства, отпадъчните материали се превръщат в съкровища, а децата придобиват знания и умения по какъв начин да се грижат за околната среда. А ако искате да научат повече по темата за рециклирането, можете да разгледате „Къде отива боклукът“ на издателство Ракета.

5. Сгответе заедно любимо ястие

Всяко дете има любима гозба, която обаче рядко приготвяте вкъщи – времето ви притиска, избягвате да забърквате калорични бомби или просто отлагате до последно, защото рецептата е твърде сложна. Причини много, но сега мъникът има една контра причина да сбъднете това негово кулинарно желание – 1 юни е, Ден на детето, негов празник и точно сега моментът е повече от идеален да приготвите именно най-шоколадовото и пухкаво брауни, мега сочната млечна баница от дебелия тефтер на баба или семейния сладък салам с вкус на детство и носталгия без възражения.

За тази цел обаче спазвайте следните препоръки:

  • съберете се заедно в кухнята (без изключения, дори и кучето)
  • запретнете ръкави
  • гответе и се забавлявайте

Заредете се с доза търпение, домашни дрехи, които да омацате както си трябва без угризения и не на последно място, концентрация, за да избегнете злополуките. Макар и да звучи като труднопреодолимо предизвикателство, готвенето с най-малките, освен че ще ви донесе много усмивки, домашен уют и незабравим спомен, ще научи малчуганите на жизненоважното умение да приготвят храната си, да усещат и разпознават различни вкусове, аромати и дори цветове. Към всичко това прибавяме и още плюсове, които ни доставя заниманието, като развиване на въображението, поддържане на чистота, ред и хигиена, подобряване на финната моторика и развиване на полезни навици.

6. Предизвиквайте се още 30 дни

Ако 1 юни не ви е стигнал (а той със сигурност не е!), се отдайте на цял месец, посветен на семейните занимания с “Фамилатлон“. 30 предизвикателства, организирани от 30 спортни клубове, кръжоци по интереси и организации, чакат твоето семейство.

Тринадесетото издание на събитието обещава празник на спорта, здравословния начин на живот и хубави моменти с най-близките ни. Родители и деца ще се забавляват на макс, разменяйки ролите си, преследвайки черен кос за снимка, приготвяйки домашно кисело мляко и сирене и още куп вълнуващи приключения. За участниците са предвидени много приятни изненади и подаръци. Както през 2020 г., така и сега, изданието ще се проведе по нетрадиционен начин – онлайн. Така всички, желаещи да се включат, ще могат да го направят напълно безплатно от дома си или на открито в компанията на своето семейство.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top