• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
9 май – Денят на Европа

9 май – Денят на Европа

60 прегледа

Всяка година честваме 9 май – Денят на Европа. Той е посветен на мира и единството като на този ден се отбелязва годишнина от подписване на Декларацията на Шуман, която съдържа основната идея за ново политическо сътрудничество в Европа. С нея се отбелязва началото на Европейския съюз.

На 9 май Русия отбелязва Деня на Победата на СССР над Нацистка Германия във Втората световна война.

На фона на войната с Украйна, Путин поздрави лидерите на няколко от бившите съветски републики, както и на сепаратистките региони в Източна Украйна, по случай 77-ата годишнина от края на Втората световна война.

Той пренебрегна ролята на западните съюзници от тогавашната антихитлеристка коалиция, както и правителствата на Украйна и Грузия. „Днес е наш общ дълг да предотвратим възраждането на нацизма, донесъл толкова много страдания на хората в различни страни“, се казва в поздравлението, публикувано на уебсайта на Кремъл.

„Както през 1945 г., победата ще бъде наша“, продължава Путин. „Днес, подобно на своите предци, нашите войници се сражават рамо до рамо за освобождението на родината си от нацистката мръсотия“, каза още той.

Противно на световните очаквания, Путин така и не направи никакво важно съобщение в днешното си обръщение.

Снимка: архив БНТ

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top