• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Ангел Стефанов съдейства на семейство бежанци в столицата

Ангел Стефанов съдейства на семейство бежанци в столицата

125 прегледа

Кметът на  район „Овча купел“ Ангел Стефанов съдейства и помогна на украинка с 10-годишно дете, която вчера бе настанена в бежанския център на „Монтевидео“.  Заедно със зам.-кмета на района Стефанов е посетил центъра, за да се запознае с готовността да приеме пристигащите от Украйна хора. Там той среща Олга и 10-годишния Иля, които са избягали от Мариупол и оставили в Украйна другите членове на семейството си – бащата и по-големият брат на Иля.

„Оказа се, че до момента в центъра в Овча купел няма нито един настанен украински гражданин, а всички регистрирани са настанени на външни адреси. Свободните стаи, предвидени за тези граждани са 17 на брой, отделени на един етаж“, съобщи в мрежата Стефанов.

Олга и Иля са от Гранична полиция и са първите украинци, настанени там. „Жената беше много притеснена и объркана и твърдеше, че единственото, което я интересува в момента е да подсигури училище на детето си. За жалост, някой я беше подвел, че у нас съществува украинско училище и беше разочарована, че не можем да потвърдим това“, разказа кметът на Овча купел.

Той съдействал на Олга и я свързали с украинския консул в София. Дипломатът е поел ангажимент на първо време да подсигури учебници за момчето. Потърсена е и помощ от Столична община за осигуряване на жилище, в случай че решат да останват в България.

Стефанов сподели във мрежата и впечатления от стаите в бяжанския център. „Във всяка стая има шест (три двуетажни) легла с нови матраци и шкафчета, както и собствен санитарен възел. Липсват маса, столове, кухненски бокс, не е наличен интернет в стаите“.

„Поддържаме постоянна връзка с жената и сме готови да отреагираме веднага при поява на нужда от продукти от първа необходимост. Готови сме да окажем помощ и съдействие според силите си на всички настанени там“, заяви готовността си кметът на Овча купел.

Снимки: Facebook

 

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top