• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Безплатни прегледи по повод Световния ден на бъбрека в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Безплатни прегледи по повод Световния ден на бъбрека в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

120 прегледа

Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ инициира безплатни профилактични прегледи за бъбречни заболявания от 25 март до края на месеца, съобщават от столичната болница. Прегледите ще включват ехографско изследване на пикочната система и подробен медицински преглед. Необходимо е пациентите да са си направили прадварително изследване на урина и на кръв (Пълна кръвна картина, уреа, креатинин, пикочна киселина). Добре е да носят със себе си предишни изследвания, ако са имали проблем с бъбреците. Задължително е предварително записване на тел.02/ 9432 299 между 8:00 и 13:30 ч.

В кампанията „Открито за Паркинсона“ пациенти разказват за съвременното лечение. Един от всеки десет човека има някакво бъбречно заболяване. До 2040 г. този тип заболявания ще са петата по ред причина за смърт в световен мащаб, показва статистиката, свързана със Световния ден на бъбрека, който отбелязваме днес, 10 март. Взрив на хроничната бъбречна недостатъчност, не само в България, но и в световен мащаб, отчитат специалистите. Според тях до голяма степен това се дължи на върлуващата вече 2 години пандемия от коронавирус, която допълнително забави диагностиката и лечението на най-важния филтриращ орган в човешкото тяло.

Заради пандемията обаче много хора спряха да се изследват, от страх да не се заразят, и така се озовават с напреднала бъбречна болест. Ковид пандемията стана причина и за появяването на ново заболяване COVAN – ковид асоциирана нефропатия. „Въпреки че все още не е напълно ясно очертана концепцията за това заболяване и тепърва ще се натрупват данни от редица изследвания, това е състояние, което се дължи пряко на въздействието на вируса върху структури на бъбрека. COVAN би могла да се прояви както без клинични и осезаеми за пациента симптоми, така и с разгърнат нефритен синдром, както и със синдром на остро бъбречно увреждане дори до стадий, налагащ провеждане на хемодиализа“, обяснява доц. д-р Васил Василев, началник на Клиниката по нефрология.

Жена издъхна, след като в четири столични болници ѝ отказаха прие… Натрупаните до този момент данни показват, че COVAN има сходни черти с вече добре известни на нефрологията състояния, каквито са например хепатит-асоциираните гломерулонефрити. Когато хода на COVAN е хроничен, това напълно отговоря на дефиницията на хронично бъбречно заболяване и нефропатията много прилича на част от хроничните гломерулонефрити, които могат в крайна сметка да доведат до развитие на бъбречна недостатъчност. Проучванията показват, че повече от 30% от пациентите, хоспитализирани с COVID-19, развиват бъбречно увреждане, а повече от 50% от пациентите в интензивното отделение с бъбречно увреждане може да се нуждаят от диализа. Първоначалните данни сочеха, че от тези тежки усложнения са застрашени основно пациентите, които са били в болница и с тежко протичане на вируса. Сега се знае, че т.нар. постковид синдром атакува бъбреците и на хора, които са преминали леко през коронавирусната инфекция и те също развиват автоимунни заболявания, свързани с бъбреците, които могат да доведат до необходимостта от диализа.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top