• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Благодатният огън няма да дойде у нас

Благодатният огън няма да дойде у нас

75 прегледа

Светият Синод отказа тази година да изпрати делегация до Йерасуалим за Благодатния огън на Велика събота. Пред Нова тв ловчанският митрополит Гавриил обясни, че ситуацията не е свързана с ограничителните COVID мерки. Заради мерките миналата година на българската делегация се наложи да изчака на летището в Израел и оттам да вземе Благодатния огън.

В момента Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до Израел, е обявено на сайта на министерството. За влизане в страната от български граждани се изисква PCR или антигенен тест, или имунизационен паспорт, както и предварителна онлайн регистрация преди пътуването. При влизането всички правят задължителен PCR тест, като трябва да се изолират за 24 часа или докато получат отрицателен резултат от теста.

Гавриил добави, че има и други причини тази година да не ходи делегацията, като едно от съображенията на Синода е свързано с войната в Украйна, но отказа повече информация. Той каза още, че българската православна църква не е изпратила писмо до правителството за използване на държавния самолет.

В съобщениео на Светия Синод относно ситуацията се посочва, че благодатният огън, съхраняван от миналата година, може да бъде получен в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ след 14 часа на Велика Събота (23 април).

Благодатният огън се появява всяка година на Велика събота в храма в църквата „Възкресение Христово“ на Божи гроб в Ерусалим. Поклонниците вярват, че слънчевите лъчи, проникващи през оберлихта на църковния купол, възпламеняват огън дълбоко в криптата – тайнство, смятано за чудо на Велика събота, което се случва всяка година преди Възкресение Христово.

Снимка: dnevnik.bg

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top