• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Цените на основни храни се покачват заради войната в Украйна

Цените на основни храни се покачват заради войната в Украйна

70 прегледа

Цените на храни, основни стоки и горива у нас ще вървят нагоре заради войната в Украйна, прогнозират експертите. Борсите вече реагираха на конфликта и цените на основни суровини достигнаха рекордни равнища, показа проверка на Нова тв. „Пазарите са много чувствителни към всякакви, особено непазарни, фактори. И Русия, и Украйна са много сериозен фактор на световния пазар. Така че неминуемо пазарите „полудяха” и цените се изстреляха стремително нагоре”, каза Таня Панайотова от Софийската стокова борса.

Проверката показва, че най-сериозно е повишението в цените на пшеницата и слънчогледа. Скокът е очакван с оглед на факта, че двете страни в конфликта са сред най-големите износители на зърно. Войната почти блокира износа от Украйна, а санкциите срещу Русия допълнително засегнаха търговията със зърно. Повишението на цените на зърнените и маслодайните култури ще доведе до повишение на цените на хляба и олиото, прогнозират от брашна. Очаква се цените на пшеницата и слънчоегледа у нас също да се повишат, макар да не внасяме пшеница от Украйна. Независимо от производството, България няма как да не се съобрази с цените на борсата, посочи Радостина Жекова от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Страната ни разполага със запас от зърно за следващите две години, уверяват производителите. Те не очакват недостиг на пшеница и слънчоглед. Складовете на търговските вериги също са пълни, уверяват от бранша. Потребителите трябва да са спокойни за доставките на основни храни и стоки.

Все още ръстът в цените на стоковите борси не е достигнал до щандовете у нас, успокояват от комисията, която следи пазара на едро. Според експертите, ефектът се пренася в рамките на седмица-две – зависи от процеса. По думите на Владимир Иванов от Комисията по стокови борси и тържища, в момента по-скоро процесът е спекулативен, насложен с много негативни очаквания – това, което наблюдаваме по световните борсови пазари. По отношение на вътрешния пазар – все още няма никаква реакция, уточни той.


\

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top