• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Църквата почита Св.св.Константин и Елена

Църквата почита Св.св.Константин и Елена

56 прегледа

На 21 май Българската православната църква почита паметта на светите равноапостоли Константин и майка му Елена.

Император Константин е първият официално признат християнски римски император. През 313 г. с Медиоланския едикт от 313 г. той обявява свободата на християнската вяра в Римската империя и постановява пълна веротърпимост, давайки на езичниците правото да извършват своите обреди, а на християните вече не са гонени – те свободно могат да почитат своя Бог. През 325 г. императирът свиква и Първия вселенски събор против ереста на Арий. Владетелят премества столицата на империята от Рим във Византион, а след смъртта му в негова чест градът е преумениван –  Константинопол.

Някои източници сочат, че императорът отдавна изпитвал желание да открие християнската вяра, но поради това че докато е бил воин е пролял много кръв, той смятал себе си за недостоен Затова изпратил майка си Елена, известна с благочестивия си живот, да посети Светите земи и да открие кръста, на който бил разпнат Христос. След като се завръща, изпълнила успешно мисията, по нейни указания и с нейни средства са построени няколко църкви – във Витлеем, на Елеонската планина.

В България на този ден своя храмов празник отбелязват десетки църкви, някои от които са били култови места още в Ранното Средновековие.

Освен това днес имен ден празнуват Елена, Елеонора, Константин, Константина, Костадин, Костадина, Костадинка и производните им. Честит празник!

Снимка: специализиран сайт „Православието“

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top