• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Фандъкова подписа договори с 9 болници за ин витро

Фандъкова подписа договори с 9 болници за ин витро

11 прегледа

Кметът на София Йорданка Фандъкова подписа договори с 9 здравни заведения, които са партньори по донорската ин витро програма на Столична община (СО). Това са общински, държавни и частни болници, в които има възможност за извършване на ин витро процедура с донорска яйцеклетка. Изборът на здравното заведение се извършва от семейната двойка, която кандидатства по общинската програма, съобщават от СО. Програмата е отворена и при желание допълнителни лечебни заведения, които извършват асистирана репродукция, могат да сключат договори с общината.

Кметът Фандъкова се срещна и със семейството на едно от децата, родени ин витро в столицата. Проведената тогава процедура е финансирана от Държавния фонд ин витро. Благодарение на това днес семейството се радва на своя 12-годишен син Йоан.

След раждането момчето е било част от благотворителна изложба „Ангели с мисия“ на фондация „Искам бебе“ в подкрепа на ин витро и лечението на двойки с репродуктивни нарушения и негова снимка е закупена от кмета Фандъкова.

„Истории като тази на Йоан ни мотивираха да създадем и надградим наша общинска програма за двойки с репродуктивни проблеми. Създадохме общинска програма за инвитро с донорски яйцеклетки през 2015 г. заедно с фондация „Майки за донорство“ и „Искам бебе“ и оттогава осигуряваме по 70 000 лв. годишно“, посочи кметът Фандъкова. До момента по общинската програма са родени 30 бебета – 12 момичета и 18 момчета.

„Благодарим на донорите, жените майки, които даряват и допринасят, за да се роди радостта в семействата“, каза още столичният кмет. От тази година е увеличено финансирането за семействата. Допълнителните средства са заради поскъпването на медицинските услуги и лекарства. Досега осигурената сума беше в размер на 2560 лв., а сега тя ще достигне 3060 лв. Столична община вече ще финансира до два опита на семейство за ин витро.

Снимка: Столична община

 

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top