• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Гергьовден е!

Гергьовден е!

48 прегледа

Православната църква отбелязва деня на един от най-почитаните светци и мъченици – Св.Георги Победоносец! Този празник се отблязва и като Ден на храбростта и българската армия! Този ден се отбелязва и като Празникът на овчаря. Денят е още по-специален и за поморийци, които отбелязват празника на града.

Св. Георги Победоносец

Св. Георги е войник, живял по времето на император Диоклециан Георги бил войник. На 20 години той достига един от високите постове в армията –  чин военен трибун (началник на легион). Тъй като бил умен и способен младеж, императорът го направил и член на държавния съвет, без да подозира, че е християнин. Когато разбрал за това, императорът поискал от Георги да се отрече от вярата си, но той отказал. Заради това Георги е подложен на множество мъчения, но след всяко от тях оздравявал, защото сам Господ лекувал раните му с докосването си.

Св. Георги отговарял на измисляните нови и нови мъчения на императора с думите: „По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз да понасям мъченията.“

Накрая на 23 април 306 г. императорът го обезглавил.

Най-великото и известно чудо на светеца е убийството на змея близо до гр. Вирит, което е причина и за изобразяването върху иконите на светеца на бял кон и с копие в ръка. Змеят всеки ден изяждал по едно от децата в селото, докато Георги не го пронизал с копието си. Това се приело като чудо от страна на селяните, те повярвали в Бог и се покръстили.

Ден на храбростта и Българската армия

Денят на светия воин у нас се отбелязва и като празник на военните. Началото му е поставено през 1880 г. с указ от княз Александър Батенберг.

Всяка година на този ден честванията се отбелязват с традиционен военен парад и водоствет на бойните знамена. Военните части в цялата страна правят демонстрации на бойните си способности.

Имен ден

Гергьовден е тачен и обичан празник у нас, тъй като Георги е най-таченото и почитано мъжко име у нас. Днес в България имен ден празнуват над 220 хил.души, като само името Георги се носи от над 150 хил. Останалите именици са Гергана, Гинка, Галя, Галин, Гергин, Ганчо.

Познат още и като празник на пролетта или на овчаря, този ден е изпълнен с магичен смисъл и много ритуали и значения.

Гергьовден е един от най-тачените празници в българския обреден календар. Фолклорът пази отглас от почитта към него в народните песни: Личен ден Великден, дваж по-личен – Гергьовден!

Празникът дава началото на лятната половина на стопанската година, която завършва на Димитровден. Св. Георги се приема и като повелител на пролетната влага и плодородието, покровител на земедлците, овчарите и стадата. Празникът се чества от древни времена, което затруднява експертите в определянето на неговото начало.

На този ден се извършват редица обреди и ритуали за здраве и плодородие. Най-силно запазен е обичаят за жертвеното животно – агне, който и до днес събира семейството около трапезата.

Празник на Поморие

6 май е специален ден и за жителите на гр.Поморие и празник на манастира на града „Свети Георги“ – единственият мъжки манастир по Черноморието. Местните вярват, че в нощта на Гергьовден небето се отваря и чудото слиза в градчето.

Още от предния ден в манастира текат богослужения, а храмът е отворен денонощно за поклоници от цялата страна, които идват да се молят пред чудотворната икона на светеца и да преспят в манастира.

На този ден в града се провежда и панаир, който предоставя на жителите и гостите на града много атрактивни забавления и вкусна храна.

Снимка: sofiapress.com

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top