• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Хартиената рецепта остава и след 1 май

Хартиената рецепта остава и след 1 май

55 прегледа

За пореден път се отлага въвеждането на електронните рецепти. От здравното министерство съобщават, че са получени 74 становища и предложения, чието разглеждане изисква технологично време и налага отлагане на отпадането на хартиените рецепти, което бе заложено за 1 май.
Поради огромния обществен интерес и реакциите на съсловните организации по отношение на предложените промени в проекта на Наредбата, в Министерството на здравеопазването беше организирана среща, за да се чуят различните становища, коментари и предложения, свързани с отпадането на бялата рецепта и въвеждането изцяло на електронна такава. Изложените по време на срещата аргументи също ще бъдат взети предвид при финализиране на проекта за изменение на Наредба № 4. МЗ работи в посока въвеждане на електронно здравеопазване. Елементите от него са електронната рецепта, електронно направление и въвеждане на електронно здравно досие до края на тази година.
Електронни рецепти отдавна се издават у нас само след преглед, което е една от основните спънки в момента. Често прегледите от лекар се извършват в домашни условия, има спешни прегледи, а също така при пътуване, човек не може да посети лекарския кабинет за преглед.

В много държави в момента се практикува хибридния вариант, който е много по-удобен. Според лекарите отпадането на този вариант не само ще затрудни работата на лекарите, тъй като тя ще се ограничи само до работа в кабинета, а също така може да бъде животозастрашаваща при спешни случаи.

Пред Нова тв пациенти споделят и своите опасения. В редките случаи на спиране на ток пациентът не би могъл да получи рецепта, докато не бъде възстановено електроподаването. Освен това, при пациенти с продължаващо 6-месечно лечение възниква един сериозен проблем – при получаване на лекарствата е нужно пациентът да предостави ЕГН и датата на издаване на пациента. А обикновено никой пациент не помни кога му е била издадена съответната рецепта.

Българският фармацевтичен съюз подкрепя въвеждането на е-рецептите, като смятат, че това ще подобри проследяемостта на лечебния процес,  което ще доведе до намаляване грешките по време на лечение и диагностика.

„Предложените изменения и допълнения внасят балансиран модел на прогенерична лекарствена политика, съобразен с интересите на пациентите, здравноосигурителния публичен фонд и съществуващите модели в Европейския съюз“, пишат от БФС в мотивите към своето становище.

Все пак те предлагат някои промени в процеса на дигиталицазия като прецезиране начина на идентификация, както и запазването на хартиените рецепти в случаите за лекарства, които се приготвят идивидуално на място за пациента.

От съюза искат да се въведе и „възможността за генерична замяна при отпускането на медикаменти в аптеките, като това се прави със съгласието на пациента и той следва да бъде уведомен за крайните цени на всички налични в аптеката алтернативни лекарствени продукти, с които може да бъде извършена замяната.“

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top