• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Изграждането на парк „Кукуряк“ в Овча купел влиза в планове на управата

Изграждането на парк „Кукуряк“ в Овча купел влиза в планове на управата

1 257 прегледа

Дългоочакваното изграждане на ново зелено пространство в район „Овча купел“, т.нар. парк „Кукуряк“ е заложено от районната администрация. Новият столичен парк ще бъде разположен между бул. „Монтевидео“ и улиците „Кукуряк“, „761“ и „Маестро Кънев“, по поречието на Горнобанска река. Районният кмет Ангел Стефанов сподели пред радио София, че очакванията за парка са големи. „Надяваме се той да се превърне в естествен притегателен център за района, защото един от големите проблеми в „Овча купел“ е, че нямаме ясно обособен център и търговски площи, изобщо средищни места, където хората да могат да се срещат и да водят социален живот“, каза той.

За парка са предвидени 100 дка площ на изоставени съоражения от неизползвания изследователски център на БАН. Северната част от парка ще е прилежаща на третата линия на метрото, а единият от изходите на метростанция „Ж.К. Овча купел“ ще бъде на територията на парка.

Подробният устройствен план на бъдещия парк е публикуван на сайта на направление „Архитектура и градоустройство“. Проектът е изготвен от „Национален център за териториално развитие“ ЕАД.

Предвижда се изграждането на детски площадки, спортни площадки за деца и възрастни, площадки за тренировки и разходки на домашни любимци. Съгласно плана, ще бъдат запазени и съществуващите на място пътеки, естествено възникнали през годините.

Местните жители обаче са против изграждането на зона за жилищно застрояване на общинските земи от метростанция „Овча купел“ по течението на р. Суходолска до бул. „Ейбрахам Линкълн“. Планът на общината е с тези терени да бъдат обезщетени собствениците на частни терени в различни квартали на столицата. Местната общност обаче настоява бъдещият парк „Кукуряк“ да включва и тази територия, като по този начин паркът би бил с двойно по-голяма площ (200 дка).

Снимка: stolica.bg

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top