• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Жители на западните квартали в София излязоха на протест

Жители на западните квартали в София излязоха на протест

217 прегледа

Граждански протест блокира за 30 минути  Околовръстното при кв. Суходол в София вчера сутринта. Изви се километрична колона от чакащи автомобили и в двете посоки, въпреки обявеното още във вторник недоволство. Причината –  отпадането от държавния бюджет за 2022 г. проекта за новия Околовръстен път на София – Западна тангента. Жителите предупредиха, че имат готовност всяка сутрин да затварят пътя.

Исканията на житителите са да се построи обещаната Западна тангента. Това ще облекчи трафика и няма да се налагада висят на Околовръстното по 40 минути или час. Повече от 2 години се говори за проекта на АПИ и той все още е само на хартия и дори не е минал през всички процедурии.

Новото Околовръстно е разделено на две части, като първата започва от Южна дъга – Бъкстон, Бояна с две по две ленти в посока, с малка отсечка с тунел и с естакада се преминава над „Цар Борис III“. След това продължава към Люлин с нови и удобни пътни връзки, с кръгово движение на две нива на ул. Любляна и „Боряна“. Също така се променя връзката с бул. Монтевидео в Овча купел, както вече писа Столица.bg.

Втората част  на бъдещия Околовръстен път включва и т. нар. Западна тангента Овча купел – Люлин. Пробивът е от Овча купел 2 с пътен възел на две нива – кръгово на терен и мост на второ.  Продължението на Южна дъга на София е с естакада над Цар Борис III и кръгово на ул. Боряна. Настоящата ул. Западна тангента е част от първостепенната улична мрежа на София и ще стане булевард с по две ленти в посока. Западната тангента тръгва от ул. „Бойко Бойчев“ минава през Овча купел, през Западен парк влиза в Люлин.  Това е изключително важен проект за жителите на Овча купел,  защото ул. „Президент“ линкъл няма да е в същия вид, тъй като се премахва светофарът на изхода на околовръстното и остава само локалното платно, което ще се ползва за буферния паркинг на метрото. А „Президент Линкълн“ ще е с излаз през кръгово към Околовръстното.

Проектът предвижда да се изгради нов мост над главната жп линия София – Благоевград – Солун. Също така  преди Суходол ще има пасарелка, а на ул. Суходолска връзката отново ще е на две нива с кръгово движение. Пасарелка и укрепване на стената на микроязовира ще има, тъй като в момента е само насип. Там Околовръстното по проект ще е с по 3 ленти в посока според ОУП на София, казват от vbSky, които направиха и видео за проекта. Новият път стига до кв. Филиповци и Люлин където прави връзка с магистрала Струма и Западната дъга. Реализирането на проекта ще осигури на софиянци и преминаващи през столицата бърза и удобна връзка от Южната дъга с магистрала Струма.

Вижте видеото тук 

Снимка: vbSky

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top