• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Кризисен център за бежанците на Централна гара в София отвори днес

Кризисен център за бежанците на Централна гара в София отвори днес

106 прегледа

Временен център за подкрепа на бежанците от Украйна работи от днес, 16 март, на територията на Централна гара – София. Това съобщи БНТ. Очаква се първите украински граждани да пристигнат днес около 21:30 ч с влак от Русе. Става въпрос за около 30 души.

Центърът е разположен на втория етаж на гарата и се състои от няколко помещения, оборудвани с всичко необходимо, – легла, маси, столове, храна, санитарни и хигиенни принадлежности, включително и храна за малки деца и памперси, съобщават от областната управа.

Кризисният център ще подслонява украинските граждани за кратко – за няколко часа или ден, докато бъдат регистрирани, превозени до места за настаняване, а впоследствие да бъдат подпомогнати и в търсенето на работа.

На разположение на центъра денонощно са екипи на Столична община, дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и на Столична организация на БЧК. На място ще има представители и на РЗИ, които ще тестват за COVID-19 пристигащите. Два микробуса на Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и един микробус на Столична община ще превозват украинските граждани до летището, до места за настаняване, при необходимост – и до Агенцията по бежанците или до СДВР за регистрация и придобиване на статут на бежанци. Открита е и денонощна телефонна линия за съдействие – контактен център на Столична община – тел. 0700173.

На телефон 0800 20101, предоставен на БЧК безвъзмездно от един от мобилните оператори, бежанците ще могат да получават информация от консултанти и доброволци на БЧК за възможностите за медицинско и здравно обслужване в нашата страна.

В помощ на бежанците бе създадена и електронна платформа, която бе представена вчера,15 март, на среща, инициирана от кмета на София Йорданка Фандъкова. Платфромата е изградена и поддържана от хиляди доброволци, които работят с българското правителство за осигуряване на евакуация, транспорт, настаняване, медицинска и хуманитарна помощ, правна помощ и пътна карта за установяване в България, включително налична работа и образование.

Снимка: БГНЕС/архив

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top