• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Лазаровден е!

Лазаровден е!

63 прегледа

Честит празник!

Честит имен ден на Лазар, Лазаринка, Лазо, Лъчезар и всички останали, които носят производни на това светло име!

Бъдете живи и здрави, щастливи и благословени!

Светъл празник е!

Лазаровден е християнски празник, на който се почита Св.Лазар.

В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалена, кoготo Исус извежда от гроба и възвръща към живот.

Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (остров Кипър). Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие. На този ден се изпълняват обичаят лазаруване и поминалните обреди. Откъсват се и зелените върбови клонки, които ще се раздават на Цветница.

В лазаруването участват моми и момичета, които започват да се готвят още от постите, групират се по възраст и по чети.

Прослава и възпев на Лазаровден носят лазарките. Това са млади момичета на възраст от 6 до 12 години. Те са събират на групи от 6-7. Четири от тях са певици, две са “шеталици” (танцьорки) и една “кумица”. Тя води групата и прибира подаръците.

Момичетата са закичени с цветя, а една от тях носи кошничка с яйца. Обхождат селото в събота от обяд и неделя до обяд, като влизат във всяка къща пеят песни и играят несключено лазарско хоро. Стопаните ги даряват с яйца. Накрая си поделят събраното.

Подготовката започва месец по-рано като момичетата шият носи, учат песни и хора. Селото се разпределя на махали, за да не повтарят къщите.

Строго забранено е ритуалните песни да се пеят след Лазаровден, защото на момите “ще им излязат циреи”. Девойката, която не е лазарувала, не е могла да се замомее и да се омъжи. Освен това лазаруването било гаранция, че нито една от лазарките няма да бъде грабната от змей горянин.

В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасбищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват.

Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар.

Три обредни ритуала са свързани с него – лазаруване, избиране на кумица и боенек. И трите са свързани с прехода към моминството, с любовта и задомяването. На Лазарова събота се поставя начало на Пасхалното тържество.

На Лазаровден имен ден празнуват: Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар и др.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top