• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Нова „Фейсбук“ схема – хакери разбиват профили и искат пари от приятелите ви

Нова „Фейсбук“ схема – хакери разбиват профили и искат пари от приятелите ви

56 прегледа

Нова измама в социалната мрежа Фейсбук (Facebook)  – хакери разбиват профили и искат пари от приятелите на потърпевшите, представяйки се за тях. За това алармира Нова тв по-рано днес.

Сценариите са различни, но целта и изходът един – откраднати лични данни или различни суми пари. За целта най-често се изпраща сметка, която трудно може да се проследи, по която с различен мотив да бъдат превеждани сумите.

Преди дни Йовка Радоева забелязва, че част от контактите й във „Фейсбук“, с които най-често общува, вече не са в списъка й с приятели. Някои други чатовете са изтрити. Тя се усъмнява и търси контакт с тях по телефона, за да установи причините. Приятелка й казва, че й е превеНова тв. Без да се усъмнят, някои от тях са откликнали на молбата за изпращане на пари, „за да купи стоки на промоция, тъй като имала временен проблем със сметката си“.

Жертвите на измамата са десетки, каза пред медията Георги Димитров, експерт по киберсигурност. Вариантите за пробив на фейсбук профилите са различни – от недостатъчна защита, през теч на лични данни до фишинг атаки и вируси, които заразяват устройствата и дават пълен достъп до данните. „Данните изтичат в интернет, качват се в една база данни, от там всеки може да ги ползва както намери за добре“, казва Борис Гончаров, експерт по киберсигурност.

По думите му не се атакува директно платформата на „Фейсбук“, а човек сам по невнимание предоставя личните си данни. Според специалистите мишените също не са случайно подбирани, обикновено се избират хора, които имат голям брой приятели, бизнесмени, лекари.

Според киберекспертите измамниците действат в група, в която всеки има различна роля. След техническата атака следвала психологическа – някои хора реагират на зов за помощ, други – на заплаха, трети – на натиск. Но при всички случи се разчита на доверието между жертвата и приятелите й, обясняват експертите.

„Това би могло да се разглежда като кражба на самоличност, обаче трябва да се уточни, че българската правна система няма такъв самостоятелен състав на престъпление“, каза адвокатът Десислава Кръстева.

Експертите съветват жертвите на престъплението да подават веднага сигнал до отдел „Киберпрестъпност“ на главната дирекция „Борба с организираната престъпност“.

От националната асоциация за защита на потребителите съветват хората по-добре да пазят личните си данни – да споделят по-малко лични данни, да ползват пароли с по-високо ниво на защита. За максимална защита на профила във „Фейсбук“ първо е необходимо потребителите да направят двустепенна верификация, както и сигурен имейл за достъп, съветват експертите.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top