• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Няма опасност от спиране на топлата вода

Няма опасност от спиране на топлата вода

49 прегледа

София няма да остане без топла вода, тъй като Топлофикация София редовно плучава доставките си на газ по сключения в началото на годината договор с „Булгаргаз“. Това увери в ефира на BTV изпълнителният директор на общинското дружество Александър Александров. Той напомни, че проблемът не е в доставките на газ, а в цената на ресурса. „Две седмици след като Русия спря доставките „Булгаргаз“ осигурява газ по сключен договор и програма от началото на 2022 г., засега не се виждат проблеми“, заяви Александров.

„30% от общото количество се потребяват от столичната Топлофикация. Имаме договор с „Булгаргаз“ и уверение, че притокът на газ няма да спре. Подготвени сме с кризисни планове и имаме възможност да преминем на мазут, което е било преди години. Осигурили сме резервно гориво, както е по закон, за определено време и ако се наложи то ще бъде използвано“, обясни още той. За момента прогнозите според него са оптимистични и не се вижда катстрофален сценарий.

Има и резетвни варианти за доставки. Проблемът ще остане в цената, тъй като в момента дружеството купува на три пъти по-висока цена от определените от КЕВР. Александров обясни, че цена тана топлата вода и парното в София за следващия отоплителен сезон зависят от КЕВР. Регулаторът ще ги определи през юли т. г. за следващия регулаторен период. Според него, че ако има увеличение, то ще е минимално.

„Преимуществено използване на азерски газ ще бъде за регулирания пазар и може да покрие необходимостта на топлофикациите и домакинствата“, обясни директорът на Топлофикация София. Той увери, че към днешна дата няма необходимост да се премине към пестелив режим. С наличните количества мазут общинското дружество ще работи 30 -40 дни. Александров уверии, че няма да се намалява температурата на топлата вода, тъй като има нормативни документи и в тях е указано при каква температура трябва да излиза водата от топлоцентлата и при каква да постъпва в абонатната станция. Ако наистина настъпи критичният момент, от „Булгаргаз“ да спрат доставките на газ, само за ден Топлофикация София може да премине на мазут.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top