• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Обмислят 25 ст. отстъпка на литър бензин

Обмислят 25 ст. отстъпка на литър бензин

60 прегледа

Отстъпка от 25 ст. на литър при зареждане на 50 л гориво е идеята, която обсъжда правителството за справяне със скока на цените на горивата. Намалението ще е само за физически лица при зареждане на 50 литра. Отстъпката ще се получава директно при зареждане на бензиностанцията. Не се предвиждат ограничения. Това каза зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов в предаването „Здравей, България“. Мярката ще важи и за бензина, и за дизела.

„Надяваме се да изчистим всички детайли с бизнеса и мярката да започне да действа от следващия месец“, каза той. Попитан може ли да има спекулативно покачване на цената заради тези 25 стотинки, Данаилов каза, че ако цената се увеличи, то това ще е заради пазарни причини. „Не вярвам търговците да вдигнат спекулативно цените“, добави той.
Зам.-министърът коментира и новината, че министър-председателят Кирил Петков е договорил с вицепрезидента на САЩ Камала Харис доставки на втечнен газ към България на цени, под тези на „Газпром“.

Стана ясно, че по тази идея се работи със САЩ още от февруари, като уточни, че още не е ясна каква ще е цената, н най-вроятно ще е по-ниска от тази на „Газпром“.

От разговора стана ясно, че договреностите са за регулярни доставки и сподели, че България трябва да се стреми към намаляване използването на природен газ.

„Важно е да се знае, че трябва да вървим към намаляване на използването на природен газ и към нови технологии. Вместо да предъвкваме това България да стане газов хъб на Балканите, можем да станем водороден хъб, защото имаме всички условности това да се случи – имаме енергия от възобновяеми източници и достатъчно вода. Това е бъдещето”, категоричен бе той.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top