• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Обмислят повишаване на минималната заплата и пенсиите от юли

Обмислят повишаване на минималната заплата и пенсиите от юли

98 прегледа

Управляващите обсъждат увеличение на минималната работна заплата и пенсиите от 1 юли. Това заяви социалният министър Георги Гьоков пред BTV.

Според него „минималната заплата трябва да се увеличава и при всички случаи да не остане на сегашните си нива от 710 лв.“ като потвърди единството на коалицията по въпроса.

Министърът на финансите не отхвърля предложението, но това повторно увеличение на минималната работна заплата в рамките на една година ще бъде прецедент. Но той е убеден, че минималната работна заплата ще бъде над 710 лв. От думите му стана ясно, че засега не се върви към въвеждането на необлагаем минимум.

Той коментира още пакета Социалните мерки в подкрепа на хората в инфлация, който се анализира от правителството като сподели вероятно падане на акциза върху тока природния газ, като за газа той трябва да намалее с 9 %.

По-рано пред БНР вицепремиерът Асен Василев обяви, че в понеделник тези мерки ще бъдат обявени . Не е известно дали сред тях ще бъдат описаните от Гьоков или те ще залегнат в предвидената актуализация на бюджета.

Обсъждат се различни варианти за увеличение на пенсиите. Единият е превръщането на така наречената COVID добавка в постоянна, но това, според Гьоков, не е удачно решение. Той коментира, че управляващите „почти“ са се спрели на варианта за едно увеличение на пенсиите от 1 юли с 21.6%, което компенсира добавката от 60 лв. заради пандемията.

Същевременно има планове за още едно повишение на пенсиите от октомври, чиято цел е да се осъвременят.

Коментира се, вдигане на тавана на пенсиите на 3400 лв.

Помощта, която се коментира за семействата с деца на този етап е еднократна помощ от 50 лв. за дете и увеличаване на данъчните преференции и облекчения за семействата с 1, 2 и 3 деца.

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top