• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Одобриха плана за еврото

Одобриха плана за еврото

74 прегледа

Правителството прие планът за въвеждане на еврото. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Приетият документ е оперативният план, който очертава ясните сровкове и дейстивя към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото, как ще става превалутирането, обръщането на депозитите и заемите от левове в евро.

Реално от 1 януари 2024 г.страната ни теябва да има техническа готовност за приемане на новата валута. Василев на помни, че предстоят поне 18 месеца техническа подготовка, за да се случи това, и реално няма много време.

„Това е важна отправна точка за България и нейното развитие“, заяви премиерът Кирил Петков преди заседанието днес.

„Предстоят редица законодателни промени, в това число и промяна в Закона за БНБ. Процесът продължава в парламента“, каза още Василев.

Релно еврото у нас е прието през Валутен борд, тъй като страната е с фиксиран курс лев-евро.

Василев припомни още, че планът е публичен от юли месец 2021 г. като и в него е предвидено три месеца преди въвеждането на еврото и девет месеца след това цените на стоките и услугите да се изписват и в двете валути като целта е да не се стига до злоупотреба при превалутирането.

Излезе и допълнителна информация в медиите, че в коалицията все още няма съглсасие по въпроса като „Има такъв народ“ и БСП за сега все ощ са против.

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top