• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
От днес започва Великият пост

От днес започва Великият пост

89 прегледа

За православния свят от днес, 7 март започва Великият пост или т.нар. Великденски пости. Това е най-дългият и най-строгият пост през годината и продължава 40 дни – до Великден, който тази година се пада на 24 април.

През този период вярващите се подготвят духовно и телесно да посрещнат достойно един от най-големите християнски празници Възкресение Христово – Пасха. Благодатният огън пристига с „Фалкона“ на летище „София“.

Великият пост символизира четирийсетдневния пост на Иисус Христос в пустинята и въвежда в Страстната седмица, отбелязваща страданията и земната смърт на Божия Син. Духовниците подчертават, че постът не е просто диета, а въздържанието от определени храни не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога. Великият пост е време за молитви и покаяние, като подготовката за него започва три седмици по-рано.

Главното по време на постите е, че консумацията на всякакъв вид животински продукти, освен рибата, която може да се яде в определените от Библията дни (на Благовещение (25 март) и на Цветница 2022 (10 април)), е забранена. Смята се, че постенето в този период е полезно за организма и му влияе пречистващо. Строгият пост не се препоръчва за болни, малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки. През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние.

През първата седмица се спазва строг пост. От понеделник до събота могат да се консумират само растителни продукти без олио и вино.

През втората седмица строгият пост е само в сряда и петък. В събота и неделя са разрешени олиото и виното.

Третата седмица се нарича „Кръстопоклонна“ и от понеделник до петък задължително се спазва строг пост, като отново в събота и неделя олиото и виното са разрешени.

Четвъртата и петата седмица се спазва хранителен режим като от седмица две.

Шестата седмица също се следва като втората, но на празника „Връбница“ в събота е разрешено консумирането на риба, хайвер или други безгръбначни животни.

Последната седмица се нарича „Страстна седмица“ и е най-строга. Хранителният режим от понеделник до събота включва строг пост, а на Разпети петък не се консумира никаква храна, нито дори вода и напитки, ако здравето ни го позволява.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top