• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Празнуваме международния ден на жената

Празнуваме международния ден на жената

81 прегледа

Всяка година на 8-ми март празнуваме международния ден на жената. Повече от век този ден е за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Започнал само като политическо събитие за социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни.

В България денят се празнува и като Денят на майката, въпреки че според някои българи християнският празник на майката и жената се чества на Благовещение (25 март)

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Идеята за създаване на Международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд.

Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

Този ден се чества като национален празник в много страни, включително и Русия. В Китай много жени работят на половин работен ден на тази дата В Италия на дамите се подарява мимоза. В САЩ месец март се чества като месец на женската история.

Тази година празненствата ще продължат да изглеждат малко по-различно заради коронавируса и се очаква да се проведат виртуални събития по целия свят, включително това, организирано от ООН. Организацията обяви своята тема за 2022 г. като „Равенството между половете днес за устойчиво утре“.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top