• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Протестите в София няма да попречат на матурите утре

Протестите в София няма да попречат на матурите утре

108 прегледа

Градският транспорт утре, 18 май, ще се движи по обичайните си маршрути по всички линии, заяви кметът Йорданка Фандъкова на брифинг по-рано днес. Заради плануваните протести утре съществуваше притеснението, че движението за зрелостниците ще бъде затруднено. Протестиращите ще се събират в три ключове точки на града – „Петте кюшета“, „Лъвов мост“ и „Сточна гара“, като там ще участват само служители, които не са на работа. Метрото и градският транспорт ще се движат по обичайните си маршрути, поясни Фандъкова. Организаторите са призовани да се съобразят с матурата по български език, която ще се проведе утре и да не блокират движението в тези три пункта преди 08:30 ч сутринта, за да се гарантира безпрепятствено провеждане на изпита.

Няколко уведомления за протести в София постъпиха в Столична община през последните дни. Вчера уведомлението от работодателските организации беше официално оттеглено. Останаха уведомленията на превозвачите, на таксиметровите водачи и на транспортните синдикати. Служителите от градския транспорт ще протестират от 08:00 до 09:30 ч, след което е планирано провеждане на шествие до министерството на финансите. Протестът на таксиметровите водачи ще започне в 09:00 ч. от Южната дъга на Околовръстното шосе в участъка между „бул. България“ и бул. „Черни връх“. Те ще се съберат в най-дясна лента и не се очакват затруднения в движението. Планирано е протестиращите да проведат шествие по бул. „България“, бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Христо Ботев“, бул. „Александър Стамболийски“, като крайната точка е на площад „Независимост“. Таксиметровите водачи ще паркират автомобилите си на бул. „Мария Луиза“, където движението на автомобилите ще бъде спряно, но градският транспорт ще продължи да се движи. Уведомлението за техния протест е до 22:00 ч.

Все още няма информация за протеста на превозвачите, тъй като продължават разговорите с полицията и срещите в Министерския съвет, уточни Фандъкова. Законът дава право на кметовете да забраняват протести само в много специфични случаи, припомни тя. „Режимът е уведомителен, не разрешителен“, уточни тя и изрази надежда синдикатите да се съобразят с препоръката.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top