• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Секвоята на Овча купел е отровена

Секвоята на Овча купел е отровена

23 прегледа

Вековната секвоя на Овча купел е отровена и шансът да оцелее е минимален, съобщиха експерти пред Нова тв.  Дървото се намира до блок 402 на ул. „Промишлена“ в квартала и е едно от четирите секвои в цяла София.

Според специалистите зложелатели целенасочено, професионално и упорито са действали по убийството на дървото. Освен местните жители, които се радваха на гигантско дърво, грижа за него пое и председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев. Още през декември той предприе действия за защитата и спасението на секвоята, за да се спрат нападенията на зложелатели.

По бегова инициатива бе поставено осветление и видеонаблюдение. Въпреки това атаките продължават  Първите посегателства са забелязани през 2021 г., споделят жителите на района. Те също усилено се борят да защитят дървото.

Секвоята е в частен имот и жителите смятат, че опитите за унищожаването му имат връзка с издадените разрешителни за строеж в близост. В ствола на дървото са направени повече от 35 дупки, в които са вкарани токсични вещества, обясниха експертите. Те са блокирали проводящата тъкан и съответно, дървото не може да се храни и умира. Това ясно се вижда сега, през пролетта, когато вегетативната система на секвоята трябва да се събуди. С отровни вещества е атакувана и кореновата система. Зложелателите са действали агресивно с токсични вещества, за да унищожат вековното дърво.

„Ще направим всичко възможно за подхранването на дървото“, обеща ланд. арх. Димитър Данчев, директор на дирекция „Зелена система“ в Столична община. Дървото ще бъде подхранено, ще бъдат подрязани изсъхналите клони, но шансът да оцелее, за съжаление, е много малък.

Снимка: Facebook

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top