• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
СО подновява безплатните прегледи за рак на гърдата

СО подновява безплатните прегледи за рак на гърдата

64 прегледа

Столична община подновява скрининговите изследвания за рак на млечната жлеза (РМЖ) на работещите в общинските училища и детски градини, съобщи зам.-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов. Докладът, внесен от него и общинските съветници д-р Антон Койчев, Малина Едрева, д-р Веселин Милев и Милка Христова, ще бъде разгледан утре от Столичния общински съвет. Скрининговата програма, която СО провежда от 2015 г. насам, беше прекъсната през миналата 2021 г. заради пандемията от COVID-19.

Ракът на млечната жлеза е доказано социално значимо заболяване с висока заболеваемост и смъртност сред жените в световен мащаб и у нас. Затова лекарите препоръчват да се прави профилактичен преглед при мамолог поне веднъж годишно или веднъж на две години, според възрастта на жената. Навременното откриване на това заболяване позволява неговото адекватно лечение и дори пълно излекуване, коментира Барбалов в социланата мрежа. При изпълнението на програмата от 2015 г. до 2020 г. в София, скрининговото изследване обхвана жените, работещи в общинските училища, детски градини и ясли, комплексите за детско хранене, културни институти, заведенията за социални услуги, Столичен инспекторат и общинските транспортни дружества. От прегледаните близо 23 000 жени, при 179 е открита находка, съмнителна за злокачественост, а при 73 е установен карцином на гърдата.  За тази програма до 2020 г. Столична община е изразходвала близо 1 млн. лв. Отделно от това за апаратура, с която да се извършват прегледи за рак на гърдата в общинските лечебни заведения СО е отпуснала над 822 хил. лв. Скринингът на РМЖ включва клиничен преглед и ултразвукова диагностика на млечните жлези, а при наличие на медицински показания и рентгенова мамография.

От прегледаните близо 23 000 жени, при 179 е открита находка, съмнителна за злокачественост, а при 73 е установен карцином на гърдата.  За тази програма до 2020 г. Столична община е изразходвала близо 1 млн. лв. Отделно от това за апаратура, с която да се извършват прегледи за рак на гърдата в общинските лечебни заведения СО е отпуснала над 822 хил. лв. Скринингът на РМЖ включва клиничен преглед и ултразвукова диагностика на млечните жлези, а при наличие на медицински показания и рентгенова мамография.

Тази година в изпълнението на програмата ще се включат 14 общински лечебни заведения: Първа САГБАЛ „Св. София“; Втора САГБАЛ „Шейново“, Университетската Първа МБАЛ „Св. Йоан Кръстител“ , СБАЛОЗ „Проф. Марин Мушмов“, Четвърта МБАЛ, както и Диагностично-консултативните центрове с номера 8, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 24 и 25. Предвижда се програмата да се провежда по график до края на ноември 2022 г. Средствата за скрининга са в размер на 200 000 лв. и ще бъдат осигурени от бюджета на дирекция „Здравеопазване“ към Столична община.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top