• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
СО ще финансира до 2 опита ин витро на семейство

СО ще финансира до 2 опита ин витро на семейство

5 прегледа

Столична община ще финансира до два опита на всяко семейство, което участва в нейната Програма за инвитро процедури с донорски яйцеклетки, съобщи във фейсбук зам.-кметът на София по напавление „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов. Това предвиждат част от промените в правилата на Програмата за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, които Столичният общински съвет ще обсъди на предстоящото си заседание през следващата седмица. Досега финансирането беше само за един опит.

Друга важна промяна, която се предлага, е допълнително финансиране на различни медицински процедури в рамките на програмата. Максималната сума, на която всяка двойка ще има право, вече е 3620 лв.

„Увеличението на средствата, с които общината ще подпомага кандидатите да станат родители, е в резултат на повишаването на цените на дейностите по асистирана репродукция. До края на април тази сума беше 2560 лв., а през май СОС я увеличи на 3060 лв. с уговорката за ново повишаване след подробен анализ от страна на програмния съвет, общински съветници и експерти по акушерство и гинекология“, посочва Барбалов. Той припомняи още, че благодарение на Пргорамата  тридесет бебета – 12 момичета и 18 момчета, са родени до момента в столицата, а 6 двойки са в очакване да станат родители с помощта на общинската програма.

Програмата е създадена през 2015 г. по предложение на кмета Йорданка Фандъкова, съвместно с фондация „Майки за донорство“ и „Искам бебе“. Оттогава всяка година СО отпуска по 70 000 лв. от своя бюджет за нейното изпълнение.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top