• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
София с готовност всякчески да подпомогне бежанците от Украйна

София с готовност всякчески да подпомогне бежанците от Украйна

103 прегледа

София активно се включва в помощта за украинските жители, които търсят убежище у нас. Столична община обяви, че е в готовност да окаже помощ за настаняването на над 200 украински граждани. Към момента има осигурен транспорт от украинско-румънската граница до България. На разположение са 6 оборудвани автомобила от дирекция „Аварийна помощ и превенция“, съобщават от общината.

105 от местата за настаняване са на територията на София, а 101 са в база на общинско дружество, намиращо се в град Приморско.

Осигурени са 18 места в центрове за предоставяне на социални услуги, където има отлични условия за майки с деца, включително и с възможност за предоставяне на психологическа помощ. В болницата за долекуване в район „Панчарево“ могат да бъдат настанени възрастни хора, които се нуждаят и от медицински грижи.

От днес, столичната бУМБАЛ „Света Ана“ започва безплатни прегледи на всички пострадали от войната, както и на тези, принудени да напуснат домовете си и да потърсят убежище у нас. Единственото изискване е нуждаещите се да представят украински паспорт.

В полза на украинските граждани се обяви и хотел „Маринела“ съвместно с едноименното дружество, като обявиха, че ще осигурят безвъзмездно стаи на семейства от Украйна. От хотела съобщиха още, че е разработена специална програма за подкрепа на бежанците.

Идващите от Украйна ще получат безвъзмездно, до 3 месеца, стаи и които започнат работа в обекта ще им бъдат осигурени жилища.

А в район „Средец“ събират и предоставят информация за за места за настаняване, включително и частни жилища, където краткосрочно могат да отседнат бежанци от Украйна. Желаещите да предоставят убежище могат да пишат на info@sredec-sofia.org.

Адвокатското дружество „Георгиев и Колев“ от днес, 28.02., предлага безплатни консултации на пострадалите от войната. Хората могат да се обръщат към тях за правни съвети относно процедурите за влизане и установяване в страната. За контакти с дружеството тел:+35924007342 и e-mail: ukrainelegalaid@gklaw.bg

 

Снимка: sofia-guide.com

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top