• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Софиянци няма да останат без топла вода

Софиянци няма да останат без топла вода

74 прегледа

Към момента няма опасност столичани да останат без топла вода през лятото. Това съобщи пред BTV Валентин Терзийски, член на Надзорния съвет на „Топлофикация София“. Тъй като това е началото на кризата, не могат да се дадат точни прогнози. Терзийски увери, че за момента подаването на газ от доставчика е нормално. Ако обаче се стигне до пълно спиране на доставката на природен газ, дружеството няма да може да продължи работата си.

Терзийски отбеляза, че притесненията основно са свързани с подготовката за следващия отоплителен сезон, защото точно сега е времето за подготовка на газопреносната. Той изрази надежда, че дружеството ще има ясна представа с какви количества ще разполага за следващия сезон, и съответно на каква цена. Дружеството има два резервни варианта за захранване, каза Терзийски – в момента това е тръбен газ от Турция по връзката през Гърция, която се очаква да е готова в края на юни месец, и от Румъния и Гърция през реверсивната връзка по отношение на доставката на LNG. Дружеството разполага със запаси, които отговарят на пет денонощия работа с алтернативно гориво – мазут. Той обаче е много по-голям замърсител, отбеляза Терзийски. Възможно е да бъде предприета мярка за намаляване температурата на подаваната вода, каза още той. Това би било първата стъпка за спестяване на гориво в кризисен момент.

„Това зависи от външната температура. Обичайно за сезона консумацията при среднодневни температури от около 15 градуса температурата на водата е около 60 градуса. При такава ситуация могат да бъдат приложени по-ниско температурни режими от около 50-55 градуса“, обясни Терзийски.
Според него при всички случаи природният газ ще поскъпне, като очакванията са от порядъка на 25%. Топлофикация София , за съжаление, не е от дружествата, които имат изградена система за когенерация и използва много остарели технологии. Модернизацията на дружеството не е направена навреме и дружеството е в тежко финансово състояние, отбеляза Терзийски. Днес на извънредно заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет от 13,30 ч. ще бъде изслушано ръководството на “Топлофикация – София” ЕАД относно готовността на дружеството да започне работи съгласно кризисните планове във връзка с преустановяването на доставките на природен газ от Русия.

Снимка: transportal.bg

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top