• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Уникална трансплантация на роговица демонстрираха в София

Уникална трансплантация на роговица демонстрираха в София

59 прегледа

Уникална операция по трансплантация на роговица – пенетрираща кератопластика с помощта на фемтосекунден лазер, представи д-р Веселин Даскалов. Демонстрацията беше направена по време на III-та Научна среща на офталмолозите в България, организирана от Очна болница „Пентаграм“. Помътняването на роговицата е една от най-често срещаните предотвратими причини за слепота в света. Различни заболявания, между които каратоконус, увреждане на роговицата след операция за перде, след изгаряния и инфекции, могат да доведат до помътняването на роговицата на окото. В резултат зрението се уврежда и може да настъпи слепота.

При този тип трансплантация на пациента се присажда роговица от трупен донор, взета от сертифицирана очна банка. От донорската роговица се изрязва миниатюрно парче, което съответства абсолютно точно на увредената част, която се отстранява от окото на реципиента. Трансплантираният материал се поставя на освободеното място и се зашива със специален конец – 10 пъти по-тънък от косъм. При успешна операция постепенно окото възвръща прозрачността си и пациентът проглежда отново.

Предимството на новата, на половина роботизирана технология, е възможността да се направи много по-прецизен разрез, без увреждане на ендотела (вътрешната мембрана на роговицата. която най-много отговаря за нейната прозрачност), което осигурява ефекта от операцията и скъсява много времето за възстановяване. Фемтосекундният лазер при трансплантация на роговица е широко използван в западните страни, но в България за тази операция се използва единствено в очна болница „Пентаграм“. В лечебното заведение той се прилага и в рутинната практика при лечение на катаракта, където подобрява значително оперативните резултати. Над 100 от най-известните български офталмолози – началници на частни и държавни клиники, университетски преподаватели, както и много млади специалисти – специализанти, студенти взеха участие в конференцията, която се проведе в Милениум Тауър в столицата.

Снимка: д-р Веселин Даскалов

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top