• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Велики четвъртък е!

Велики четвъртък е!

62 прегледа

Днес е Велики четвъртък, четвъртият ден от Страстната седмица. На този ден Христос събира своите 12 апостоли на тайна вечеря, започнала след залез слънце още в сряда. На нея Божият син предвещава смъртта си и предателството на Юда.

Същата нощ Той умил краката на всеки един от апостолите, предавайки им най-ценния урок – за смирението.

Същата вечер е произнесена и смъртната му присъда, потвърдена от Пилат Понтийски. Той публично измива ръцете си като знак, че не е виновен и отговорен за решението на Синедриона да осъди на смърт невинен. По-късно Христос е отведен към Голгота, където е разпнат. Според еврейските вярвания всеки нов ден започва още след залез слънце на предходния. Затова в историята се посочва, че Божият син е прикован на кръста на Разпети петък.

Велики четвъртък е ден на пречистване. Свещенослужителите във всички православни храмове изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

Прието е рано сутринта на този ден да се боядисват яйцата за Великден. По традиция първото задължително е червено. То се заделя настрана, като с него се натриват челата и бузите на децата за здраве. След това яйцето се поставя пред домашната икона и не се мести до следващото Възкресение. Точно след една година, отново на Велики четвъртък, яйцето се троши и по него се гадае каква ще бъде годината. Ако вътрешността му е цяла, това значи, че в тази къща ще има щастие и благополучие. Не е добър знак, ако яйцето е изсъхнало.

Според народните вярвания на Велики четвъртък не се работи, за да няма градушки през годината. Тази забрана важи и за следващите шест четвъртъка, като последният е на Спасовден.

Днес се меси нов квас, в който се слагат лековити билки. От него се замесват великденските хлябове. На отделни места в България те имат разнообразни имена – великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Част от този квас се пази през цялата година и се ползва при болести в дома. В случай, че не успеете да боядисате великденските яйца днес, можете да направите това в събота.

Също така днес вярващите отиват на църква и преминават пълзешком под символичния покров на покойника – плащеницата. Това е така нареченото „минаване под масата“. Велика събота е време за последни приготовления за големия празник: Възкресението на Божия син – Великден.

От 9:00 ч. в софийския храм „Св. Неделя“ ще бъде отслужена Архиерейска Василиева света Литургия.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top