• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Възстановява се електронното плащане на пенсиите

Възстановява се електронното плащане на пенсиите

60 прегледа

Възстановява се електронното изплащане на пенсиите, съобщават от Български пощи. От днес започва изплащанто за месец юни, което ще продължи до 20-то число.

Призивът на Български пощи е възрастните хора да не се трупат на опашки, ще се изплатят и пенсиите за минал период, за тези, които не са успели да си я получат миналия месец заради срива в системата на Български пощи. Най-сериозен бе проблемът с хората, които получават пенсиите си на каса на Български пощи.

От 50 стотитнки до 60 лв. ще е увеличението за различните пенсии, обясни пред Нова тв социалният министър Гьоков. Той препоръча пенсионерите да си направят справка в НОИ, на място или с ПИК код.

В момента минималната пенсия е 370 лв, като се очаква увеличение с 10 % – 37 лв, както и запазване на ковид добавката от 60 лв, което прави 467 лв. Ако тази сума не е достигната, пенсията автоматично се вдига на 467 лв, което прави 26.4. % повишение. Новите пенсии ще влязат в сила от 1 юли. Предстои актуализация на бюджета.

Масовата пенсия в момента  е 500 лв. като според изчисленията ще се вдигне на 610 лв.

„Идеята е да запазим покупвателната способност на пенсионерите. Системата не е реформирана и не можем да стигнем до най-бедните. Социалната пенсия е с малко стаж и без да са работили и те трябва да се подпомагат не от пенсионната система, а от социалната“, коментира социалният министър пред Нова тв.

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top