• Сайт за новини и обяви от район Овча купел
Засилено полицейско присъствие в центъра на София

Засилено полицейско присъствие в центъра на София

31 прегледа

Засилено полицейско присъствие и техника са локализирани в центъра на София в пространството около Народно събрание, където днес по информация на Стлична община трябва да има 12 протеста. От МВР са предпирели всички мерки да няма нарушаване на обществения ред, както и сблъсъци на привърженици на политическите сили в НС. Патрулки и жандармерия има и около храм-паметника „Св. Александър Невски“. Центърът е окупиран от униформени в готовност за борба с масови безредици. Пред парламента има метални заграждения и водно оръдие. Движението за автомобили е спряно.

От 11:00 ч днес Народното събрание е окупирано с призиви за оставка на правителството. В този час започна дебатът за решаване на бъдещето на кабинета на Кирил Петков. Три от протестите бяха срещу управлението на правителството. Демонстрацията срещу високите цените на горивата бе организирана от движение „Хан Кубрат“, като привържениците му настояват за мерки срещу „галопиращата инфлация“.

В 12:00 ч излязоха и симпатизантите на ВМРО, които пък настояват България да преосмисли позицията си относно членството на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Сдружение „Толерантност“, в което участват представители на 60 общини от цялата страна (най-голямата от тях в сдружението е община Кърджали), протестира срещу недостатъчното финансиране за местната власт и лошото състояние на общините след повишаване цените на електроенергията и горивата, съобщи Нова тв.

Малко по-късно на паветета излязоха и депутати от ДПС, начело с Мустафа Карадайъ, за да „обменят мисли и идеи“ с протестиращите, относно оставката на правителството.

Присъствието на ДПС накара  симпатизантите на ВМРО и национално движение „Хан Кубрат“ да си тръгнат.

Около 17:00 ч започна протестът на „Възраждане“.

С начален час 18:00 ч е заявено шествието, подкрепящи управляващите. Мястото на събиране е еверната страна на сградата на парламента, а на площада пред южния официален вход на Народното събрание ще бъдат протестиращите срещу него.

От Столичната община, където протестиращите заявяват намеренията си за протести, казват, че 5 от уведомленията са подадени от сдружения и политически партии. Това са партиите „Да, България“, „Възраждане“, ВМРО, както и сдружение „Толерантност“ и национално движение „Хан Кубрат“, а останалите 6 заявки са подадени от различни физически лица.

Заради протестите движението в зоната на пл. „Народно събрание“, пл. „Св. Ал. Невски“, бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“ в участъка от Ларгото до бул. „Васил Левски“ ще бъде силно затруднено.

От 21 юни до приключване на протестите се забраняват престоят и паркирането на паркингите на пл. „Ал. Невски“, пл. „Народно събрание“, пл. „Княз Александър I“, по ул. „15 ноември“ и ул. „Оборище“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „В. Левски“, а на 22 юни се забранява паркирането по бул. „Дондуков“ между бул. „Левски“ и ул. „Г. С. Раковски“, уточняват от Столичната община.

Снимка: Дневник.бг

 

ПУБЛИКУВАЙ
ПУБЛИКУВАЙ
Top